Tko će biti prva žena na Mjesecu?

Dvanaest žena astronautkinja su NASA-e, i vjerojatno će upravo jedna od njih biti žena koja će prva koračati po Mjesecu do 2024., do kad je SAD najavio da će ljudi ponovno koračati po lunarnoj površini, a NASA da će među njima biti i jedna žena.

Imaju između 40 i 54 godine, raznih su zanimanja, a američka svemirska agencija izabrala ih je među tisućama prijavljenih.

Predvidjeti koja će biti izabrana da se Neilu Armstrongu pridruži u povijesnim knjigama nemoguće jer, ali bivši astronauti i stručnjaci za AFP su kazali da će se vjerojatno raditi o nekoj od njih, a ne o budućim mladim snagama.

Na samom početku, NASA je regrutirala vojnike, muškarce. Dvanaest astronauta koji su hodali po Mjesecu između 1969. i 1972. bili su svi muškarci. Prva žena u svemiru bila je Sally Ride, 1983.

NASA je obećala jednu ženu

Za povratak na Mjesec o kojem je odluku donio predsjednik Donald Trump, NASA je obećala i jednu ženu.

“Ne bih imao ništa protiv početnice. Ali ima dovoljno astronautkinja koje su već letjele, koje znaju kako reagiraju u svemiru”, kazala je Eileen Collins, bivša astronautkinja koja je pilotirala i zapovijedala svemirskim letjelicama 90-tih godina i na prijelazu tisućljeća.

“Bilo bi bolje poslati nekoga tko je imao najmanje jedan let”, kazao je i Ken Bowersox, visoki dužnosnik NASA-e.

Četiri žene među njima predstavljale bi najbolju ravnotežnu između mladosti i iskustva, ocjenjuju stručnjaci.

U dobi od 40 i 41 godine, to su bivša vojna pilotkinja helikoptera Anne McClain koja je do kraja lipnja na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), inženjerka Christina Koch, biologinja Jessica Meir i bivša probna pilotkinja lovca F/A 18 Nicola Mann, koja je sudjelovala u ratovima u Iraku i Afganistanu.

U sklopu svemirskog programa Apollo, na Mjesec je između 1969. i 1972. ukupno poslano šest misija s ljudskom posadom, a Washington je obećao da će SAD biti prva nacija koja će u 21. stoljeću vratiti ljude na lunarnu površinu.