Tijekom prošle godine u BiH je osuđeno 116 maloljetnika

Tijekom prošle godine u BiH je osuđeno 116 maloljetnika, što je 21 više u odnosu na 2018.

Izrečeno je lani, dakle, 116 kaznenih mjera, od čega 109 odgojnih mjera, te sedam kazni maloljetničkog zatvora, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

U 2019. godini tužiteljstvo u BiH riješila su 489 izvještaja za osobe mlađa od 18 godina, a što je u odnosu na prethodnu godinu manje za 46 prijava. Od 489 prijavljenih, 21 su djevojčice.

Na kraju ih je optuženo 126, od čega četiri djevojčice, a osuđeno 116, od čega tri djevojčice.

Prema podacima MUP-a Srpske, tijekom prošle godine u Srpskoj je smanjen broj evidentiranih maloljetnika koji su se ogriješili o zakon.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je u tijeku 2019. godine evidentiralo 217 maloljetnih izvršilaca kaznenih djela, što je za 5,7 posto manje u odnosu na 2018. godinu”, rekla je za “Nezavisne novine” Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Srpske.

Na području Sarajevske županije prošle godine je tužiteljstvu prijavljeno ukupno 69 maloljetnika.

Kako u svom izvještaju o radu ističu iz MUP-a KS, tijekom prošle godine evidentirana  su  74  događaja  s  obilježjem  kaznenog  djela,  u  kojima  je sudjelovalo 69 maloljetnih osoba, od čega je 21 (gotovo svaki treći) povratnik.

“U  strukturi  događaja  s  obilježjem  kaznenog djela,  u  kojima  su  sudjelovala  maloljetna lica, najbrojnija su krivična djela: teške ozlijede, lake ozlijede, razbojništva, posjedovanje i omogućavanje uživanja droga, krađe”, naveli su iz MUP-a Kantona SŽ.

Ovaj MUP je prošle godine maloljetnike teretio i za jedno ubojstvo, te dva pokušaja ubojstva. Gotovo 20 ih je osumnjičeno za nanošenje ozljeda, pet za nasilničko ponašanje, više od 10 za krađe, a osam za pljačke.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da se djeca devijantno ponašaju zbog ranijih propusta, odnosno loših uvjeta odrastanja.

“U određenim uzrastima pojavljuju se potrebe djece da kupuju i troše… Počinju krasti, ulaziti u kriminal, piti te uzimati drogu. Sve je to povezano s odgojnom zapuštenošću”, rekao je Milić.

Prema njegovim riječima, u vlastitoj praksi uočio je da je uglavnom riječ o određenim psihičkim problemima, koje djeca negiraju i nisu ih svjesna, pišu Nezavisne.

“Ako im se servira da imaju problem, da nešto s njima nije u redu, to ima kontraefekte. Tako se ne radi. Tu dječicu treba promatrati putem aktivnosti, angažiranja. Nema sekcija ni sportskih aktivnosti i ta djeca su neangažirana i pasivna. Tamo gdje nema dobrih navika, njih zamjenjuju loše navike: nerad, boravak uz igrice, povezuju se s problematičnim osobama i grupama. Dakle, čitav je spektar pokazatelja da treba primarno pojačati preventivni rad s djecom”, istaknuo je Milić.

Livnovine