Tek pet dana nakon potresa održana je ‘hitna’ sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH se na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici upoznala sa informacijom Federalne uprave Civilne zaštite o zemljotresima na području Federacije BiH u razdoblju od 22. do 24. travnja 2022. godine.

Vlada je zadužila Federalni stožer Civilne zaštite i Federalnu upravu Civilne zaštite (FUCZ) da kontinuirano prate i analiziraju stanje u vezi sa zemljotresima širom FBiH, posebno na području Hercegovačko-neretvanske županije, te je izvještavaju i, po potrebi u okviru svoje nadležnosti, angažiraju federalne specijalizirane jedinice civilne zaštite i federalne službe zaštite i spašavanja radi provođenja mjera zaštite i spašavanja.

Federalna vlada preporučuje općinama i gradovima na području FBiH, a posebno na području Hercegovačko-neretvanske županije, da formiraju veći broj komisija s ciljem procjene šteta u što kraćem roku.

Federalni zavod za geologiju zadužen je da hitno aktivira svoje stručne timove s ciljem procjene trenutnog stanja i davanja prijedloga mjera za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih prirodnom nesrećom.

U informaciji Federalne uprave Civilne zaštite je navedeno da su gradske i općinske službe, te županijske uprave civilne zaštite nakon 24.4.2022. godine evidentirale štete koje su prijavila privatne i pravne osobe. U Stocu je 235 osoba prijavilo materijalnu štetu na stambenim objektima.

Velika materijalna šteta je i na zgradama i obiteljskim objektima u Čapljini, gdje su do sada sanirani dimnjaci i popravljeni krovovi na 16 stambenih zgrada i 81 obiteljskoj kući, te dva školska i jednom vjerskom objektu. Prema informacijama nadležnih službi na području grada Mostara, nije bilo značajnijih prijava od strane građana ili pravnih osoba o nastalim štetama ili posljedicama zemljotresa. U Neumu su prijavljena tri oštećenja na privatnim stambenim objektima.

Zemljotres je prouzrokovao materijalnu štetu na starijim i ruševnim objektima, kako u Stocu, tako i u Čapljini i Mostaru, te u općinama Ljubinje i Berkovići (RS), a izazvani su i brojni odroni na cestovnim pravcima Stolac – Mostar, Stolac – Neum, Stolac – Ljubinje i Stolac – Berkovići.

Informacija FUCZ-a koju je Federalna vlada razmatrala uslijedila je nakon sastanka premijera FBiH Fadila Novalića s predsjedavajućim i potpredsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadom Zaimovićem i Mladenom Boškovićem, a s ciljem pravovremenog odgovora na stanje izazvano prirodnim nepogodama u Federaciji BiH, istaknuto je u priopćenju iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.