Home > BiH > Tečaj ljetnih tehnika spašavanja Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini

Tečaj ljetnih tehnika spašavanja Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini


Na nekoliko lokacija u Parku prirode Blidinje i planini Klekovača kod Drvara, održava se sedmodnevni Tečaj ljetnih tehnika spašavanja Saveza gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini. Prema planu i programu obuke 22 polaznika moraju završiti pet temeljnih obuka – potrage i spašavanja, tečaj medicine i gorskog spašavanja, speleospašavanja, zimski i tečaj ljetnih tehnika. Završnicu ovog potonjeg popratila je naša ekipa iz Livna.

Vrijeme na Klekovači predzadnjega dana ljetnog tečaja bilo je sličnije jesenjem, ali sve to su realne situacije koje ih očekuju i na terenu i u akcijama.

“Kao što vidite naši polaznici već se nalaze u stijeni, rade preuzimanja u stijeni itd. Sutra nas čeka jedna zahtjevna stijenska akcija spašavanja koju oni trebaju sami organizirati i riječ je o 70 metarskoj stijeni”, priča Marino Vidović, predsjednik kopnene komisije Saveza GSSBiH.

“Mladi veoma brzo uče, neki su već i sa puno većim iskustvom nego ja osobno, ali u hodu učimo sve i super je”, poručio je Ivan Mlinarević, kandidat iz Ljubuškog.

“Ima dosta tih detalja, naravno ko se nije spremao da mu je teško, ali mi smo tu već imali i prije ove same obuke, već pripreme u svojim stanicama gdje smo dosta toga radili, pripremali se, i ovo je sad samo dorada na to sve”, kaže Ana Eldić, kandidatkinja iz Viteza.