Home > Svijet > Svijet je dobio novi otok – “isplivao” iz mora

Svijet je dobio novi otok – “isplivao” iz mora

Još jedan otok izdigao se iz vulkanskog pepela Pacifičkog vatrenog prstena – ovaj put u blizini obale japanskog otočja Ogasawara, dalekog arhipelaga poznatog i kao Otočje Bonin.Nova kopnena masa u Tihom oceanu najmlađa je od svih svojih susjeda i nastala je iz tekuće podmorske vulkanske erupcije koja je započela 21. listopada.

Vulkanolog Setsuya Nakada sa Sveučilišta u Tokiju rekao je za The Japan Times da je podvodna vulkanska erumpcija koja je formirala otok započela kao “vertikalni mlaz” skrućene magme koji je pucao visoko iznad valova, piše Science Alert.Nakon toga, erupcija se održavala relativno kontinuiranim udarima.

Dok su svi ti ostaci padali natrag u ocean kao lava, pomiješana s poroznim materijalom niske gustoće koji se zove plovućac, gomila stijena se gradila dok nije bila dovoljno visoka da viri iz dubine poput periskopa.

Mladi otok nalazi se na vidiku Iwo Jime

Do 3. studenog, podmorski vulkan je promijenio brzinu i izbacivao je uglavnom pepeo, kaže Nakada, koji je tog dana nadletio mjesto.

Mlada kopnena masa nalazi se na vidiku Iwo Jime, otoka oko 1200 kilometara (750 milja) južno od Tokija koji trenutačno nema stalnih stanovnika. Ovaj je otok nekoć bio mjesto poznate bitke između američkih i japanskih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Njegov novi susjed leži nešto više od kilometra od obale, a dok se svježa stijena plovućac ne nalazi daleko iznad vodene linije, od petka se protezala oko dva kilometra u promjeru.Jedini ljudi koji se mogu diviti novom pogledu s Iwo Jime su oni stacionirani u bazi japanskih snaga samoodbrane.

Erupcija je trenutno u toku, iako se čini da je dosegla vrhunac i pomalo se smiruje.

Iako bi nova kopnena masa mogla malo porasti u nadolazećim danima, sav plovućac koji nije zacementiran tokovima lave bio bi erodiran, dovodeći u pitanje koliko bi otoka moglo ostati tokom vremena.

Nakada kaže da podmorske vulkanske erumpcije u ovom dijelu svijeta obično traju oko mjesec dana.

Dok se mnogo zna o aktivnim kopnenim vulkanima koji su raštrkani Pacifičkim vatrenim prstenom, aktivnom zonom koja obrubljuje Tihi ocean, puno se manje zna o otvorima i pukotinama koje leže na dnu oceana.Naučnici procjenjuju da diljem svijeta postoji više od milion podmorskih vulkana, ali mnogi od njih su vjerojatno izumrli, a čak i oni koji su aktivni često leže preduboko da bi promatranje iznad vode bilo izvedivo.

Zapravo, jedna od najvećih erupcija u povijesti Japana bila je rezultat podmorske erupcije 1924. godine – iako je lokacija vulkana zaključena mnogo kasnije.

Tek su posljednjih desetljeća naučnici konačno uhvatili podmorske vulkane na djelu.

Promatranje otoka koji nastaju iz ovih erupcija još je rjeđe, iako daje nevjerovatan uvid u to koliko je takvih otoka u Tihom oceanu, uključujući Havajske otoke, nekoć nastalo prije više miliona godina.

Na primjer, 2015. godine formiran je novi otok u južnom Pacifiku, stvarajući nevjerovatan životni eksperiment koji geolozi, vulkanolozi, biolozi i ekolozi mogu proučavati.

2022. godine otok je već nestao, uništen drugom erupcijom.

Tko zna koliko će trajati novi u Japanu.

“Postoji mogućnost da bi se (novi) otok mogao spojiti s Iwo Jimom ako se erupcija nastavi”, rekao je Nakada za The Japan Times.

N1