SVETKOVINA je svetog Lovre, upravljao je crkvenim blagom i skrbio o siromašnima

Sveti Lovro (Huesca oko 225. – Rim, 10. kolovoza 258.) – kršćanski svetac, rimski đakon pogubljen za vrijeme cara Valerijana.

Prema legendi, rođen je u rimskoj provinciji Hispania Tarraconensis u gradu Osca. To je danas grad Huesca u Španjolskoj. U vjeri ga je poučio arhiđakon Siksto. Kada je Siksto postao papa 257. godine, Lovro je postao đakon i dobio je službu upravljanja nad crkvenim blagom te skrbi nad siromašnima. Prema legendi, među blagom bio je i sveti gral, kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri. Lovro je prema legendi poslao sveti gral u Španjolsku i danas se čuva u Valenciji, ali se ne može potvrditi autentičnost. Bio je jedan od prvih arhivista u Crkvi pa je zaštitnik knjižničara.


Za vrijeme rimskog cara Valerijana 258. godine, mnogi svećenici i đakoni su ubijeni, a bogatijim kršćanima oduzeta je imovina te su protjerani. Papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona. Odrubljena mu je glava 6. kolovoza 258. godine. Prema legendi koju je zapisao sv. Ambrozije, Lovro je sreo papu Siksta II. kada su ga vodili na pogubljenje i rekao mu: “Gdje ideš, dragi oče bez svoga sina? Gdje se žuriš sveti svećeniče bez svoga đakona? Prije nisi nikada pohodio oltar žrtvovanja bez svoga sluge, a sada želiš to učiniti bez mene?” Papa je prorokovao, “da će ga slijediti nakon tri dana”. Lovru su uhitili. Rimski prefekt dao mu je tri dana, da preda crkveno blago, koje je čuvao. Lovro je nastojao u ta tri dana podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovro je pred prefekta doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt. Lovru su mučili pržeći ga na roštilju. Pri tome je zavapio: “Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!” (lat. “Assum est, inquit, versa et manduca.”) [1] Zbog te izjave, sv. Lovro je zaštitnik komičara, mesara i kuhara.

Sveti Lovro jedan je od najpoznatijih svetaca. Slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Budući, da se kiša meteora, zvana Perzeidi, događa otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza, naziva se i “suze sv. Lovre”. Posebno je slavljen u Rimu. Jedan je od zaštitnika Rima.

Francuski istraživač Jacques Cartier po njemu je nazvao najveći estuarij na svijetu Zaljev svetog Lovre (en. Gulf of Saint Lawrence) i Rijeku sv. Lovre dugu 1.197 km. Po sv. Lovri se u Kanadi zove i planina Laurentian Mountains, glavna četvrt Saint Laurent u Montrealu i Avenija sv. Lovre u istome gradu. Jedna od najznačajnijih utvrda nekadašnje Dubrovačke Republike, Lovrijenac u Dubrovniku, nazvana je po sv. Lovri, na kojoj se nalazi kapela posvećena svecu u kojoj se na svečev dan i u današnje vrijeme slavi euharistija.

MOLITVA SVETOM LOVRI

Slavimo danas hrabrog mučenika, vjernog svjedoka, služitelja Lovru; varljive dare svijeta varavoga smjelo on odbi.

Plamenom vatre pale Ga i muče, jači još oganj u srcu mu gori:

ljubavlju svojom Kristu ljubav vraća vatrene duše.

Svjedoče Kristov, nebom ovjenčani,

pogledaj na nas – štovatelje svoje:

Živjet za Krista, za Njega svjedočit – svima izmoli!”

Svim imenjacima svetog Lovre sretan imendan i neka ih štiti njihov nebeski zaštitnik!

Tomislavnews