Sveta tri kralja, Bogojavljanje ili Vodokršće

Bogojavljenje, Sveta tri kralja ili Vodokršće, nazivi su koji se koriste uz spomen jednoga od najstarijih katoličkih blagdana. 

Crkva se danas spominje više događaja iz Isusovoga života. Poklona mudaraca s istoka, krštenja u rijeci Jordan i prvoga čuda na svadbi u Kani Galilejskoj. 

U ranome kršćanstvu ovaj blagdan je, nakon Uskrsa, bio najviše štovan. 

Uz Vodokršće spominje se nekoliko pučkih izreka:  

Bolje Vodokršće bez mesa, nego bez bure. (Prije će na blagdanskoj trpezi uzmanjkati mesa nego što će izostati bura.)

Vodokršće, i pop dršće! 

Čuvaj se oblačnoga Vodokršća.

O blagdanu: 

Crkva se danas sjeća događaja opisanog u Evanđeljima, kada dolaze trojica maga, trojica kraljeva sa željom da se poklone novorođenom kralju. Došli su izdaleka i tražili Krista. U bogojavljenskoj evanđeoskoj poruci glavna je stvarnost novorođeni kralj Isus Krist, na čijem se vanjskom obličju ne vide nikakvi tragovi kraljevskog dostojanstva. On stanuje u jednoj seoskoj kolibici među siromašnim ljudima. On je kralj koji ne daje svečanih primanja, on je skriven, stavljen u stranu. A ipak je Njegovo rođenje navijestila zvijezda te dovela mudrace s Istoka s darovima, da mu se poklone. I oni su tu, ne radi sebe, nego da svrate pozornost na novorođenog Kralja, kojega i oni naviještaju.

Mage s Istoka, o kojima govori sv. Matej, ne spominjući im ni imena ni broja, kasnija je predaja pretvorila u kraljeve davši im imena: Gašpar, Melhior i Baltazar. Oko njih se stvorila dražesna legenda prema kojoj ih je pokrstio sv. Toma, apostol. Valjda zato što je on od apostola prodro najdalje na istok, čak do Indije. Poslije smrti triju kraljeva njihove bi relikvije bile odnesene u Carigrad, a odande u Milano, odakle budu prenesena u Koeln. Nad tim je relikvijama, što se čuvaju u prekrasnoj škrinji, podignut na njemačkom tlu najveličanstvenija katedrala koja je još i danas najveći ures grada Koelna, u kojem se veoma razvilo njihovo štovanje. Ti sveti magi ili kraljevi bili su predstavnici poganskoga svijeta koji se dođoše pokloniti Isusu i na taj način naznačiti da je on Spasitelj za sve ljude.

TC/KTA/Arhiv