Home > BiH > Svećenik vrijeđao migrante, pa se ispričao zbog “teških riječi”

Svećenik vrijeđao migrante, pa se ispričao zbog “teških riječi”

Fra Mate Vincetić kod Dervente je održao propovijed u kojoj je vrijeđao migrante, ali i pripadnike drugih religija zbog koje se na kraju i ispričao.

Iskreno se ispričavam svima koji su moje riječi iz isječka navedene propovijedi doživjeli kao povredu vjerskih i drugih ljudskih osjećanja. To nije nikako i nipošto bila nakana ove moje propovijedi, pa tako niti u javnosti prikazanog isječka. Tumačeći, naime, Kristove ‘teške riječi’ upućene jednoj ženi poganki u evanđelju pročitanom toga dana, i sam sam nažalost uzeo ‘teške riječi’ kao i nespretan i nesretan primjer u pokušaju suvremene kontekstualizacije razumijevanja Kristova doba i vremena, naveo je fra Mato te dodao:

Duboko žalim zbog toga ako su ove moje ‘teške riječi’ i nespretan primjer izazvale povredu vjerskih i ljudskih osjećaja kod pripadnika drugih vjera, vjeroispovijesti ili nevjernika. Tkogod je poslušao moju cijelu propovijed znat će da sam tu govorio o univerzalnosti kršćanske poruke upućene od Isusa za ljude svih vremena i prostora, kao i to da je vjera u Boga za nas vjernike i sljedbenike Isusa Krista ‘conditio sine qua non’ kako za sretan ovozemaljski, tako i za blaženi nebeski život.

Na misi na kojoj je izrečen sporni govor prisustvovali su vjernici iz raznih krajeva BiH i Hrvatske.

Ne možemo prihvaćati migrante u svoju kuću, dati im sve i onda oni bezočno, drsko dođu i kažu ‘ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju hoću da jedem’. Došao si iz svoje zemlje gladan, žedan, gol i bos, tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si u moju kuću gdje je Bog Isus Krist kojem se ja zahvaljujem za sve ove blagodati koje imamo na Zapadu. I sada ti meni naturaš tog tvog Boga koji te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog da ja njemu i tebi moram ispunjavati volju.

Umjesto da kažeš ‘halo, vidi kome se trebamo zahvaliti svo ovo bogatstvo i napredak Zapada – Kristu i evanđelju’. Zato je Isus rekao ženi ‘ne može to tako, tvoj Bog te ostavio golog, žednog, bosog napravit ću ti dobro, ali ti ćeš se i dalje klanjati… Ne može, ostavi se svoga Boga, priznaj vjeru u pravog Boga pa ćemo ti dati sve. Bio sam u Njemačkoj, ni mi na um palo da kažem Švabi moraš me zaposliti (…) Ako si došao u moje, sjest ćeš tamo gdje ti ja kažem, leći ćeš gdje ti kažem, jest ćeš što ti ja dadnem. Ja nikada ne bih vjerovao u Boga koji je ostavio svoj narod gladnim, žednim, golim i bosim. Taj Bog je lažan i ne postoji. Gdje ćeš se klanjati tom Bogu, rekao je u propovijedi svećenik Vincetić.

Nakon što je sporni dio govora dospio u medije, oglasili su se i iz Vrhbosanske nadbiskupije, istaknuvši da ovo nije u skladu s naukom Katoličke Crkve, niti s onim što ona provodi u svom djelovanju.

Oglasio se i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić.

Teške i uvredljive riječi izgovorene iza oltara ovog vjerskog namještenika, odražavaju netrpeljivost i vrlo su opasno tlo za raspirivanje mržnje prema drugom i drugačijem. A znamo da naša zemlja obiluje upravo time, različitošću kojom se ponosi i po čemu je prepoznatljiva u svijetu, rekao je Hurtić.

Podržao je ispriku fra Mate Vincetića i dodao da njegove riječi ne izražavaju stav franjevačke zajednice u BiH, a ni bilo gdje drugdje u svijetu.

Hurtić je podsjetio da je Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja garantira očuvanje i ostvarenje ljudskih prava i osnovnih sloboda, a članom 14 predviđa “uživanje prava i sloboda koja su priznata Konvencijom osigurat će se bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi, kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, vjeroispovijest, političko i drugo mišljenje, nacionalno ili društveno porijeklo, pripadnost nacionalnoj manjini, imovina, rođenje ili druga okolnost”, inkorporirana u Ustav BiH čime je osigurana direktna primjena predmetne konvencije u bh. pravnom sustavu kojoj je na taj način dat prioritet nad domaćom legislativom.

(www.jabuka.tv)