Svečano proslavljen Dan općine Tomislavgrad i održana Deveta revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća jučer je u Tomislavgradu obilježen Dan općine Tomislavgrad. Sjednici su u dvorani Kulturno informativnog centra nazočili: obitelji poginulih hrvatskih branitelja, ratni vojni invalidi, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici katoličke crkve, islamske vjerske zajednice i predstavnici srpske pravoslavne crkve, Tomislav Vrdoljak, konzul Republike Hrvatske u Livnu, Ivan Vukadin predsjednik Vlade HBŽ, ministri u Vladi HBŽ Gordana Nakić, Božo Perić i Mario Lovrić, zastupnici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Stipan Šarac i Ivan Ivić, zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Ante Baković i Petar Galić, zastupnici u skupštini Hercegbosanske županije,  gradonačelnici gradova Knina i Biograda na Moru, predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova, načelnici i gradonačelnici susjednih općina u Bosni i Hercegovini, gospodarstvenici, ravnatelji javnih ustanova i direktori javnih poduzeća, te drugi uzvanici.

Na početku sjednice nazočne je pozdravio i Dan općine čestitao predsjednik Općinskoga vijeća Ilija Papić. Također, u svom obraćanju, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić izrazio je dobrodošlicu svim nazočnima i zahvalu što su svojom prisutnošću uveličali svečanu sjednicu Općinskog vijeća i proslavu Dana općine Tomislavgrad. -Dan općine je prigoda zahvaliti se svim ljudima koji su otvorena srca i uma bili uz nas, uz mene i moje suradnike. Drage moje Duvanjke i Duvnjaci svi mi činimo ovaj grad i svi smo mi pozvani u svojim ulogama i u svom vremenu ostaviti trag koji će našu zajednicu i generacije koje dolaze činiti boljim- kazao je, među ostalim, načelnik Buntić.

Nazočne je prigodnim riječima i čestitkom za Dan općine pozdravio i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, koji je kazao: -Kao predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, smijem i želim danas u ime svih članova naše vlade, Hrvata, Srba i Bošnjaka, govoriti o Tomislavgradu kao onom dijelu naše županije kojega svi s ponosom ističemo kao dobar primjer pozitivnih pomaka u skoro svakom pogledu. Kada sam zajedno s članovima Vlade preuzeo odgovornost, osnovna vodilja nam je bila da zajedno i u okviru legalnih mogućnosti od naše županije napravimo mjesto poželjno za život, dakle mjesto u kojem će se sve općine razvijati sukladno svojim prirodnim potencijalima i natjecati se između sebe na temelju pravedne i legalne podloge za koju se moramo pobrinuti mi u Vladi- rekao je u svom govoru predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin, te dodao kako je županijska Vlada u proteklih godinu i sedam mjeseci ovoj općini kroz različite programe i projekte uplatila milijun i 200 tisuća KM.

U drugom dijelu svečane sjednice uslijedila je dodjela javnih priznanja Općine Tomislavgrad – Medaljon Općine, koja su ove godine dodijeljena Kliničkom bolničkom centru Split zbog iznimnog postignuća na području zdravstva u općini Tomislavgrad u razdoblju od 1992. do 1995. godine i županijskoj udruzi Krug na čelu s predsjednikom Goranom Karaulom za volonterski radi i iznimni trud u osiguranju cjelokupne zdravstvene skrbi osoba oboljelih od šećerne bolesti na području Hercegbosanske županije.

U sklopu manifestacije „Dani sv. Nikole Tavelića“, a u okviru programa obilježavanja Dana općine Tomislavgrad, nakon održane svečane sjednice na Trgu gange i hajdučke družine ispred Kulturno – informativnog centra održana je Deveta revija tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Revija je održana u organizaciji Udruge za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ i Hrvatske matice iseljenika, a pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Vlade Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad.

Titula najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji ove godine pripala je Drini Jeleni Dujmić iz Kanade koja je kao nagradu dobila repliku ogrlice i narukvice iz 10.-12. stoljeća iz Višića u okolici Čapljine. Drugom pratiljom proglašena je Natalia Florencija Jeličić iz Argentine, a prigodne nagrade i repliku srebrnih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela kod Tomislavgrada uručio joj je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin. Prva pratilja izabrana na jučerašnjoj Devetoj reviji je Darija Tomičić iz Poljske koja je za nagradu dobila repliku srebrne ogrlice i naušnica iz Sasine u okolici Sanskog Mosta. Prema izboru posjetitelja Facebook stranice Udruge „Stećak“ za miss fotogeničnosti izabrana je Ana Gucić s Kosova. Ona je za nagradu dobila repliku srebrnih naušnica iz Grboreza kod Livna.

Program ovogodišnjeg obilježavanja Dana općine Tomislavgrad započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule i umrle hrvatske branitelje ispred spomen obilježja u Tomislavgradu, a završio je koncertom klape Intrade na Trgu gange i hajdučke družine.