Svečano otkriven kamen temeljac za Crpnu hidroelektranu Vrilo u općini Tomislavgrad

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto danas je u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH akademika Dragana Čovića otkrila kamen temeljac za Crpnu hidroelektranu Vrilo u općini Tomislavgrad čija investicija iznosi 89,11 milijuna eura. Svečanosti su, uz ostale uzvanike, nazočili: predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić i ministri u Vladi Stipan Šarac, Petar Galić i Darinko Mihaljević, potom Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Jelka Milićević, ministrica financija u Vladi Federacije BiH, Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto u govoru na svečanosti je, među ostalim, kazala: „Svjesni vremena i okolnosti u kojima živimo, infrastrukturni projekti kao što je i ovaj od mnogostrukog su značaja kako za lokalnu zajednicu tako i za cijelu BiH. Projekti kao što je ovaj ne znače samo rast i razvoj poduzeća koje ih realizira nego svakako doprinose i otvaranju novih radnih mjesta, upošljavanjem u drugim djelatnostima, a samim time doprinose razvoju gospodarstva kao i višestrukih prednosti za lokalnu zajednicu“, naglasila je predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Planirano puštanje u rad CHE Vrilo je 2023. godine i godišnji će prihod biti 20 milijuna KM. Prije svečanosti otkrivanja kamena temeljca generalni direktor JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar, magistar Marinko Gilja je, uz ostalo, rekao „CHE Vrilo je projekt koji je zainteresirao stručnjake još prije 50 godina. Sastavni je dio naših poslovnih planova od 2006. godine kada ga je i Vlada Federacije prvi put proglasila javnim interesom. Sve to govori o ozbiljnosti i sustavnoj pripremi investicije vrijedne 89,11 milijuna eura koja će u energetskom sustavu Elerktroprivrde HZ HB donijet još 196 GWh godišnje proizvodnje električne energije. Planirano je da CHE Vrilo ima 7 građevinskih objekata: gornji bazen, ulaznu građevinu dovodnog tunela, dovodni tunel duljine 5 km, vodnu i zasunsku komoru, tlačni cjevovod dužine 450 metara, strojarnicu s izlaznim tunelom i izlaznom građevinom, platoom i rasklopištem i donji bazen. CHE Vrilo koristit će vodu rijeke Šujice, a za vrijeme smanjenja dotoka u Duvanjskom polju crpit će vodu iz Buškog blata u akumulacijaki prostor gornjeg bazena kako bi je mogla koristiti kada nedostaje energije u sustavu. Financijska sredstava za izgradnju osigurali smo kreditom od već povjerljiva i pouzdana partnera Njemačke državne banke za razvoj KfW-a s kojim smo potpisali niz sporazuma za izgradnju CHE Vrilo“, kazao je, uz ostalo, magistar Marinko Gilja.

Na svečanosti otkrivanja kamena temeljca za CHE Vrilo nazočnima se obratio u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića njegov izaslanik, Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Lokalitet buduće CHE Vrilo blagoslovio je župnik don Ivan Bebek.

FOTOGALERIJA