Svečano obilježena 29. obljetnica utemeljenja HDZ BiH Livno

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te molitvom kod Spomenika poginulima za slobodu hrvatskog naroda u Livnu, u nedjelju 15. rujna, započelo je obilježavanje 29. obljetnice utemeljenja HDZ BiH u Livnu, koje je potom nastavljeno na svečanoj sjednici održanoj u prostorijama stranke. Uz utemeljitelje, članove GO HDZ BiH Livno, predstavnike temeljnih ogranaka,  Mladeži i Zajednice žena, obilježavanju ove značajne obljetnice nazočio je znatan broj članova i simpatizera.

Jedinstvo na svim razinama stranke, kao i jedinstvo hrvatskih političkih stranaka pod okriljem HNS-a prevažna  je uloga kojoj treba dati na važnosti.Nadalje ćemo inzistirati na tome s  jasnim stavovima koje je nužno institucionalizirati, naglasila je u svome obraćanju okupljenima na svečanoj sjednici zamjenica predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH, BorjanaKrišto:

,,Moramo biti jedinstveni, to nije fraza nego nešto što je potrebno i HDZ-u i  hrvatskom narodu,  da bismo obratili pozornost na ono što jesu ciljevi zbog kojim smo osnovani, a to je da zaštitimo i našu braniteljsku populaciju, njihova prava i našu povijesnu istinu. Ne smijemo dozvoliti manipuliranje s time, moramo se uvezati i biti potpora. Potrebno je s našim gospodarstvenicima inicirati projekte od interesa za mlade, direktno ih uključiti u druge planove od interesa za grad Livno, te samo na takav način i s zajedničkim ciljem možemo stvarati uvjete za život na ovom prostoru. HDZ BiH će uzodgovornosti koje ima na lokalnoj, ustrajati i na rješavanju najvažnijih pitanja i na višim razinama. Kada je u pitanju hrvatski narod prvenstveno ostvarenje jednakopravnosti, misleći na ustavnu  i izbornu poziciju s druga dva naroda u BiH.”

Prisjećajući se s poštovanjem svih onih koji su sudjelovali u osnivanju stranke, i u vremenu koje je potom uslijedilo žrtvovali sebe i svoje živote za slobodu koju imamo, bila je ovo prigoda osvrnuti se na  političko djelovanjei put Hrvatske demokratske zajednice do današnjeg dana.

Okupljenima se u ime Kluba utemeljitelja obratio Stipo Pavić, član osnivačke skupštine koja je pred 15 tisuća ljudi ispred sportske dvorane u Livnu sudjelovala u utemeljenju prvog Općinskog odboraHDZ BiH Livno, 15. rujna, prije 29 godina.

,,Ta osnivačka skupština može biti primjer. Nije bilo vremena za euforiju, tadašnji  OO HDZ BiH Livno radio je u pripremi obrane kao i svih zadaća koje su se izvršavale maksimalno ozbiljno”, naglasio je Pavić i dodao: ,,Nakon rata ukazale su se neke nove prijetnje s kojima se stranka morala suočiti. Zbog raznih interesa pokušalo se razbijati jedinstvo HDZ, ali činjenica jest da niti jedna stranka nije polučila rezultate, dok je HDZ nastavio sa svojim rastom i jačanjem.”

Političko promišljanje i zajednički rad kroz programske odrednice stranke, s posebnim usmjerenjem na generacije, koje će nastaviti promicati vrijednosti uspostavljene prije gotovo tri desetljeća, temelji su na kojima se nadalje radi i danas, unutar gradske organizacije. Predsjednik GO HDZ BiH Livno,Ivan Jozić, najavio je nove smjernice rada s kojima se ususret svim izazovima i vremenu koje predstoji, već započelo:

,, S ovoga mjesta danas, kao predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Livno, poručujem kako ćemo čuvati i očuvati sve ono što Hrvatska demokratska zajednica predstavlja, i to isključivo svojim radom i zalaganjem, kako bismo zadržali povjerenje naših birača, otvorili se budućnosti i mladim generacijama.U tom smjeru, otpočetka rada  novog saziva GO HDZ BiH Livno kao i ostalih struktura i tijela stranke, vodimo se individualnom pristupu prema svakom čovjeku, prema svim generacijama i svim razinama našega društva. Sastanci s temeljnim ograncima, s našom mladeži, umirovljenicima i Zajednicom žena.. prvi su korak kako bi se stekao uvid u situaciju, a daljnje konkretne aktivnosti kroz dijalog i suradnju, sa svim žiteljima Općine Livno naša su zadaća u budućnosti.”