Sve više potvrda: Inačica koronavirusa koja hara Europom 10 je puta zaraznija, ali ne i smrtonosnija

Otkako je koronavirus krenuo na pohod po svijetu, znanstvenici ga pomno prate i proučavaju ne bi li otkrili kako je nastao, odakle je točno krenuo i hoće li se, tijekom vremena, promijeniti.

Nakon što su liječnici iz Italije upozorili na “srbijansku verziju” koronavirusa, za koju su utvrdili da je zaraznija od one s kojom su se borili u Italiji, slične informacije dolaze i iz Azije.

Kako je pojasnio generalni direktor za zdravlje Malezije Noor Hisham Abdullah, mutacija koronavirusa zabilježena je u različitim dijelovima svijeta, a mutacija koju su zabilježili u Maleziji potekla je iz Europe i deset je puta zaraznija od originalnog virusa. 

To bi moglo značiti da su postojeće studije i cjepiva koja se razvijaju možda nepotpune ili neće biti učinkovite protiv mutiranog virusa, istaknuo je Noor Hisham.

Mutirana verzija postala je raširena u Europi i SAD-u, ali zasad nema dokaza da uzrokuje ozbiljniju i težu verziju infekcije COVID-19.

Prema studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Cell, mutirana verzija (G614) pojavila se u veljači i pomalo je nadjačala originalnu verziju (D614). Znanstvenici su utvrdili kako je mutirana verzija deset puta zaraznija od originalnog virusa koji je uočen u kineskom Wuhanu.

No s obzirom na to da se mutacija dogodila na proteinu koji nije kritičan i koji cjepiva ne ciljaju, znanstvenici se nadaju da bi cjepiva koja su trenutačno u fazama kliničkog testiranja ipak mogla biti dovoljno učinkovita da zauzdaju širenje koronavirusa.

Zimo