Home > Livno > Sve je spremno za nedjeljno glasovanje u Livnu

Sve je spremno za nedjeljno glasovanje u Livnu

Sve pripreme za glasovanje za izbor zastupnika iz Hrvatske u Europski parlament koje će 26. svibnja provesti na teritoriju Bosne i Hercegovine su dovršene i tamo je već dostavljen sav glasački materijal.


U Bosni i Hercegovini hrvatski će državljani moći glasovati na 41 biračkom mjestu koje će biti otvoreno u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Vitezu i Livnu, potvrdili su u petak Hini iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Prema podacima dostupnim na mrežnim stranicama Ministarstva uprave Hrvatske za glasovanje u inozemstvu prethodno se registriralo ukupno 5280 hrvatskih državljana, od čega je u BiH njih 993 no te se brojke ne odnose na osobe koje imaju elektroničke osobne iskaznice i koje se automatski registriraju.

Na taj je način u konačnici dostignuta brojka od 154 tisuće registriranih birača u inozemstvu.

I oni hrvatski državljani koji se nisu prethodno registrirali moći će glasovati 26. svibnja no prije toga morat će ishoditi potvrdu o upisu u birački popis koju će izdavati diplomatsko-konzularna predstavništva.

IZ DIP-a su pojasnili kako će upravo to tijelo ove godine po prvi puta istodobno objavljivati podatke o izlaznosti birača u Hrvatskoj i inozemstvu. Podaci koji se odnose na inozemstvo bit će objavljivani u apsolutnim brojkama.

Prvi rezultati izbora bit će dostupni u nedjelju nakon 23 sata kada se zatvaraju birališta u Italiji čiji državljani posljednji glasuju.

(www.jabuka.tv)