Svaki drugi čovjek u Federaciji umire od bolesti srca

”Svaki drugi stanovnik Federacije BiH umire od bolesti srca i krvnih sudova, a svaki peti od malignih neoplazmi”, navodi se u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u Federaciji BiH za 2018. godinu koji je prihvaćen na Vladi Federacije BiH.

Kako se navodi kroz sedam poglavlja analize podataka o stanju zdravlja i zdravstvene zaštite po kantonima, značajna je prisutnost faktora rizika po zdravlje stanovništva, kao što su konzumiranje duhana (44,1 posto odraslih) i alkohola (28,8 posto odraslih), nezdrava ishrana (21,2 posto odraslih gojazno), tjelesna neaktivnost (75,4 posto), stres, itd. 

”Stanovništvo Federacije BiH najčešće obolijeva od nezaraznih bolesti, dok je učešće zaraznih i povreda značajno manje. S tim u vezi, vodeći uzroci smrti stanovništva Federacije BiH su iz grupe nezaraznih oboljenja”, navedeno je.

Vlada je navela kako, iako je reforma sustava zdravstva u Federaciji BiH bazirana na jačanju primarne zdravstvene zaštite, još su prisutne razlike u njenoj dostupnosti po kantonima.

”Uvođenje obiteljske medicine, kao osnova reforme organizacije zdravstva, još je na nezadovoljavajućoj razini. Razlozi za to su nedostatak doktora medicine, fluktuacija zaposlenih, spor proces reorganizacije službi unutar domova zdravlja, nestimulativni mehanizmi plaćanja, nedostatak menadžerskih vještina i drugo, a posljednjih godina i migracija zdravstvenih radnika u druge zemlje.  

Federacija BiH ima manji broj bolničkih kreveta u odnosu na zemlje u okruženju i prosjek europske regije, ali je vidljiva nedovoljna iskorištenost bolničkih kapaciteta, što ukazuje na potrebu njihove racionalizacije”, navedeno je.

U izvještaju je navedeno i da nepostojanje podataka iz privatnog sektora onemogućava potpuni uvid u zdravstveno stanje stanovništva i organizaciju zdravstvene zaštite u Federaciji BiH. Izvještaj će, kako je priopćila Vlada Federacije BiH, biti dostavljen Parlamentu Federacije BiH, na razmatranje i davanje suglasnosti.

Bljesak.info