Sv. Ilija proslavljen u Bosanskom Grahovu

To je ujedno bila i završna proslava na višednevnoj kulturno-vjerskoj manifestaciji „Dani sv. Ilije proroka“ koja je u Bos. Grahovu trajala od 13. do 20. srpnja i koju je posjetilo više od 600 ljudi.

Na proslavu patrona župe pristigli su, osim domaćih Grahovljana i onih iz dijaspore, i brojni hodočasnici iz drugih dijelova BiH i Hrvatske. Bili su tu i hrvatski branitelji, posebice velika skupina veterana 84. gardijske bojne Termiti iz Zadra koji svake godine toga dana na obližnjoj planini Šator obilježavaju godišnjicu pogibije svoga ratnog suborca Deana Nikpalja. S njima je u Grahovu bio i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, i sam branitelj i nekadašnji pripadnik Termita.

Na kraju misnog slavlja, predstavljajući djelovanje Caritasa Banjolučke biskupije, mons. Aničić je najavio jedan humanitarni projekt koji je Caritas več započeo provoditi na području Bos. Grahova, a riječ je o patronažnoj medicinskoj službi za obilazak 50-ak starih, bolesnih i nemoćnih osoba koje najviše žive po zabačenim i udaljenim selima grahovske općine.

Nakon euharistije uslijedio je u dvorištu crkve kulturni i zabavni dio programa, te zajedničko druženje. Program je animirao voditeljski par iz Knina Ante Nadomir Tadić Šutra i Barbara Alilović, a riječ su uputili predstavnica Hrvatskoga narodnog sabora BiH Borjana Krišto te konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak. Svim okupljenima na druženju se pridružio i načelnik Općine Bos. Grahovo Milorad Gligić. U glazbenom dijelu programa nastupile su članice KUD Hrvatska žena – Kraljica Katarina iz Novog Travnika, diplari s Uništa te tenor iz Knina Hrvoje Marić. Potom je uslijedilo natjecanje u tradicijskim igrama: skok u dalj, bacanje kamena i potezanje užeta.

Kulturno-vjersku manifestaciju Dani sv. Ilije proroka 2019 i ove su godine zajednički organizirale Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine Don Juraj Gospodnetić Bos. Grahovo, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine Hrvata Bos. Grahova Dinara-Ponare Zagreb i Župa Sv. Ilije proroka Bos. Grahovo.

Sportski dio programa sačinjavala su dva natjecanja – međunarodno pljočkarsko natjecanje Alpe-Adria cup održano 13. srpnja  i međunarodni malonogometni turnir održan 17. srpnja, javljaju iz župe Bos. Grahovo.

Kultirni dio programa održan je 19. srpnja i sastojao je od Okrulog stola na temu „Ljudi kao ključ razvoja lokalnog turizma“ te od Osmog pjesničkog sijela u čast Don Jurja Gospodnetića.

Duhovna priprava sastojala se od proslava sv. misa tijekom trodnevnice, a u četvrtak 18. srpnja održano je i euharistijsko klanjanje.

Katolički tjednik