Home > BiH > Street Arts Festival Mostar predstavio rad legendarne Marthe Cooper i Lady Aiko

Street Arts Festival Mostar predstavio rad legendarne Marthe Cooper i Lady Aiko

Martha Cooper, legendarna američka fotografkinja i Lady Aiko, japanska ulična umjetnica sa trenutnom adresom u New Yorku, kao specijalne gošće 12. Street Arts Festivala Mostar (SAFMo)  održale su Artist Talk u OKC Abrašević. Događaj je realiziran uz podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini s ciljem unapređenja urbane kulturne scene i programa festivala.

Predstavile su svoj dugogodišnji rad od početaka pa do danas te približile publici street art kulturu i izazove sa kojima su se suočavale kroz svoj umjetnički angažman.

“Počašćeni smo što smo uspjeli po prvi put u BiH ugostiti ove renomirane umjetnicama koje su doprinijele važnosti i kvaliteti našeg festivala”, kažu organizatori.

Martha Cooper istakla je kako je oduševljena ljudima, prirodom i umjetnosti na ulicama.

Proteklih dana umjetnice su provele istraživajući grad, a Lady Aiko je uradila preko dvadeset „Bunny stencila” po kojima je inače poznata te kroz koje spaja elemente pop art kulture, graffita i tradicionalnih japanskih motiva.

Narednih dana nastavljaju svoju avanturu u Mostaru te će učestvovati i na najvećem graffiti jamu koji SAFMo organizira u srcu Šantićeve ulice nadolazeći vikend.