Stožer civilne zaštite HBŽ o najnovijim informacijama vezanim za korona virus na području županije

Na današnjoj konferenciji za medije Kriznog stožera Hercegbosanske županije, zapovijednik stožera i predsjednik Vlade HBŽ Ivan Jozić kazao je kako je na 10. izvanrednoj sjednici Vlade koja je održana jučer donesena odluka Odluka o prihvaćanju prostora i financiranju izolatorija u Županijskoj bolnici Livno.

“Ovim putem zahvaljujem se svim građanima koji poštuju mjere izdane od strane Stožera civilne zaštite HBŽ i apeliram na sve one koji ne poštuju mjere, da se i oni krenu pridržavati. Samo disciplinirano možemo dobiti ovu borbu.” rekao je premijer Jozić.

Treći kat Županijske bolnice “Dr. fra Mihovil Sučić” Livno prenamijenit će se za potrebe borbe protiv koronavirusa. Adaptiranjem tj. osposobljavanjem navedenog prostora županija će dobiti trajne prostore za takve potrebe te neće biti daljnjih ulaganja.

“Skupština Hercegbosanske županije izdvojila je milijun maraka za borbu protiv korona virusa i iz toga će se financirati opremanje izolatorija u Županijskoj bolnici Livno.” istaknula je ministrica zdravstva HBŽ Vasilija Broćeta, i dodala kako će kapacitet izolatorija biti 35 kreveta i imat će zaseban ulaz za zaražene i za zdravstvene djelatnike koji će biti u kontaktu s zaraženim osobama.

“Krizni stožer ministarstva zdravstva HBŽ donio je i odluku da se pored odjela neurologije koji je već prenamijenje za potrebe borbe protiv korona virusa, u funkciju stavi i odjel psihijatrije dok izolatorij ne bude gotov.” pojasnila je ministrica Broćeta.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ, dr. Diana Mamić rekla je kako je u Hercegbosanskoj županiji dosad testirano 186 osoba, od kojih je 37 pozitivno na COVID-19 njih, 36 slučajeva koronavirusa registrirano je u Livnu, a jedan slučaj u Tomislavgradu.

Na testiranje u SKB Mostar danas je iz HBŽ poslano 5 uzoraka i svi su kontakti zaražene osobe iz Tomislavgrada.

“Ono što nas raduje u ovom trenutku je to da su svi slučajevi s blagim simptomima ili su asimptomatski, osim toga i dvije osobe koje su bile hospitalizirane, jedna u Mostaru i jedna u Livnu, su puštene ne kućno liječenje.” istaknula je dr. Mamić.

Ministar gospodarstva HBŽ Miloš Bauk kazao je da ministarstvo radi na izradi Programa pomoći gospodarstvenicima: “Mi smo dosad poslali preko 150 mailova na adrese gospodarstvenika da vidimo koji su njihovi problemi i na koji način bi im Vlada mogla pomoći te smo održali i sastanak sa gospodarstvenicima iz svih šest općina naše županije. Na tim sastancima iznesen je dobar dio prijedloga koji nisu u nadležnosti Vlade, a mi ispred ministarstva ih trenutno možemo pomoći jedino s onim s čim raspolažemo, a to je da subvencioniramo doprinose za bar tih 15 dana u ožujku.”

“Od Vlade FBiH očekuje se raspodjela kreditnih sredstva iz MMF-a i tada ćemo raspolagati s više sredstava i moći ćemo ići s nekim konkretnijim programima. Trenutno radimo na programu za tih 15 dana, a za ostala razdoblja ćemo raditi druge programe kada dođu navedena sredstva i rebalans proračuna koji očekujemo uskoro.” istaknuo je ministar Bauk.

“Prema podatcima Zavoda za zapošljavanje HBŽ od 15. ožujka do 17. travnja prijavljeno je 280 osoba koje su ostale bez posla, s tim da imamo 190 osoba koje su zatražile novčanu naknadu.” kazao je premijer Jozić.

Mjere izdane od strane Stožera civilne zaštite Hercegbosanske županije ostaju na snazi do daljnjega, o svim promjenama javnost će biti pravovremeno obaviještena, zaključeno je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite HBŽ.

Livno Novine