Stotine uposlenika napušta državnu službu

Među 484.000 građana koji su, prema podacima Unije za održivi povratak, od 2013. do kraja prošle godine napustili BiH nalaze se i stotine državnih službenika, policajaca, vojnika, pa čak i sudaca i tužitelja. Odlazak se odvija i u drugom pravcu, jer zbog lošeg materijalnog položaja u državnim mnogi prelaze u entitetske institucije, čime se odvija tiho kadrovsko urušavanje BiH.

Prema podacima iz Granične policije (GP) BiH, samo u prošloj godini rješenja o prestanku radnog odnosa uručena su za 66 službenika, među kojima je i dio onih koji su nezadovoljni uvjetima rada i plaćom zaleđenom na razini od prije 13 godina.

-Prema važećoj sistematizaciji, nedostaje nam 468 policijskih službenika za obavljanje aktivnosti u nadzoru državne granice. GPBiH posljednjih godina djeluje u izuzetno složenim uvjetima apsolutne potkapacitiranosti u pogledu nedostatka kadrova i materijalno-tehničkih sredstava – kazala je Franka Vican, glasnogovornica GPBiH za Avaz.

Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) od 2019. do danas napustilo je 28 osoba – 17 policijskih, šest državnih službenika i pet uposlenika. U istom vremenu iz Tužiteljstva BiH je otišlo sedam, a iz Suda BiH devet uposlenika. Na osobni zahtjev, radni odnos u VSTV-u u posljednje četiri godine prekinut je za 34 uposlenika.

-Nisu u pitanju više ekonomski razlozi, već ukupna situacija u BiH, od sigurnosne do političke. Stalno dovođenje u pitanje opstanka države, pa i ovi posljednji pokušaji prijenosa nadležnosti – kaže za Avaz Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.

Stotine uposlenika državnih institucija u proteklih pet godina napuštaju posao, ali službene podatke Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika ne može dobiti jer ih ministarstva ignoriraju. Predsjednik Sindikata Salih Karčić ukazuje i na trend odlaska kadrova iz državnih u entitetske institucije, županije ili općine, jer su plaće više za 25 do 35 posto.