Home > BiH > STOGODIŠNJA POVIJEST DUVANJSKE SPOMEN-BAZILIKE

STOGODIŠNJA POVIJEST DUVANJSKE SPOMEN-BAZILIKE

U povodu 100. obljetnice polaganja kamena-temeljca i početka izgradnje spomen-bazilike u Tomislavgradu, spomenika kojim je obilježena 1 000. godišnjica Hrvatskoga Kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju, a u sklopu manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelica” održana su dva predavanja te otvorena izložba koja prikazuje stoljetnu povijest spomen-bazilike.

 

8. srpnja, prije 100 godina, u Tomislavgradu je počela izgradnja prvog spomenika hrvatskoga kraljevstva i simbola duvanjskoga kraja, Spomen bazilike posvećene sv. Nikole Taveliću gdje su uz tadašnjeg župnika fra Miju Čuića, značajan doprinos izgradnji bazilike dala Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja.

 

 

 

U doba kada je Družba istupila s idejom obilježavanja, u mjestu koje je bilo mjesto krunidbe kralja Tomislava potaknula je gradnju posebnoga spomen-doma, i što je još važnije, spomen-crkve u spomen na tisućitu obljetnicu krunidbe kralja Tomislava.

 

Pripreme za njezinu gradnju, vodio je u bliskoj suradnji s Družbom Braća Hrvatskoga Zmaja, fra Mijo Čuić, a projekt je konačno dovršen neposredno pred Drugi svjetski rat, odnosno gradnja je trajala 15 godina. Gradnja spomen-crkve bila je važan čimbenik ukupne proslave tisućite obljetnice Hrvatskoga Kraljevstva.

 

“Fra Mijo Čuić i izgradnja bazilike i samostana u Tomislavgradu” naziv je drugog predavanja koje je održao dr. sc. fra Robert Jolić, nakon čega je član Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja iz Zagreba Mislav Grgić dodijelio Franjevačkom samostanu sv. Ćirila i Metoda u Tomislavgradu povelju kojom se ovaj samostan imenuje časnim naslovom prijatelj zmaja – amicus draconis.

 

Nakon toga je otvorena izložba starih dokumenata i fotografija izgradnje bazilike – “100 godina spomen-bazilike” koju je pripremila Anica Skočibušić.

Pro.tv