Home > BiH > ŠTO SVE MOŽEMO PRENIJETI PREKO GRANICE

ŠTO SVE MOŽEMO PRENIJETI PREKO GRANICE

(UNO) apelira na građane da spremni krenu na put. Što i u kojim količinama možete iz Bosne i Hercegovine unijeti ako krenete na put u Hrvatsku ili ostale zemlje EU-a?

 

“Roba koja se nalazi u osobnom prtljagu putnika, u vrsti i količinama koje nisu namijenjene preprodaji već njihovim osobnim potrebama i potrebama njihovih obitelji, oslobađa se od plaćanja uvoznih davanja, ukoliko njena ukupna vrijednost ne prelazi vrijednost od 300 eura u drumskom, a u zračnom i pomorskom prometu 430 eura”, navela je.

 

Putnici mlađi od 15 godina oslobođeni su plaćanja uvoznih davanja na prtljag čija ukupna vrijednost ne prelazi vrijednost od 150 eura.

 

“Roba mora imati nekomercijalni karakter što znači da količina upućuje na to da je namijenjena za privatnu, osobnu ili obiteljsku upotrebu.

 

Moguće je prenijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duhana u drumskom i željezničkom prometu. Što se tiče zračnog, ako iz BiH putujete u HR avionom, onda možete ponijeti 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 50 cigara ili 250 grama duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dopuštenu količinu. Rakija, vino i pivo moraju biti ispravni, tj. da imaju deklaraciju (ne može domaći proizvod, kućna radinost )”, dodala je Maglov.

 

Drumski promet: Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto volumena jedan litar, a s udjelom alkohola 22 posto i manje – dva litra ili vina četiri litra ili piva 16 litara

 

Zračni promet: Alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22 posto jedan litar, a s udjelom alkohola od 22 posto ili manjim do dva litar ili vina četiri litar ili pivo 16 litara.

 

Iz UNO-a dodaju da za unos hrane porijeklom iz EU-a nema ograničenja, dok za hranu i prehrambene proizvode iz trećih zemalja “morate poštovati količinska ograničenja”.

 

“Dakle, ako iz BiH putujete u Hrvatsku ili neku drugu zemlju članicu EU-a, ne možete unijeti meso i mliječne proizvode. Dopušteno je, mlijeko u prahu za dojenčad, kao i hrana za dojenčad i posebna hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga najviše do 2 kilograma, hrana za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga do 2 kilograma. Svježa, očišćena, suha, kuhana riba, školjke i puževi možete prenijeti do 20 kilograma. Jaja i med do 2 kilograma”, zaključila je Maglov.

Pro.tv