Home > BiH > Što sporazum s Frontexom donosi za BiH

Što sporazum s Frontexom donosi za BiH

BiH je započela pregovore o Sporazumu s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX). Suradmnja s Frontexom donosi brojne pogodnosti za BiH.

Pred Europom i Europskom unijom u 2024. godini je novi migrantski val, koji, prema dosadašnjim procjenama i analizama, ima gotovo pa apokaliptične razmjere. U tom kontekstu je inzistiranje Europske unije na potpisivanju sporazuma Bosne i Hercegovine s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu sasvim razumljivo i opravdano.

Na praktičnom planu, potpisivanje sporazuma o suradnji između BiH i Frontexa će omogućiti bolje i integriranije upravljanje granicama, ali i uopće prohodovanje ljudi i roba kroz prostor jugoistočne Europe, piše Avaz.

poster

00:00

Na terenu će to značiti dolazak pripadnika Frontexa s ciljem terenskog nadzora i koordinacije aktivnosti s GPBiH, što će imati brojne pozitivne implikacije. Treba istaknuti i to da je Frontex u personalnom smislu sastavljen od policajaca iz svih zemalja članica EU, što pruža novi vid sigurnosne i političke suradnje na širem planu EU integracija Bosne i Hercegovine.

Također, kontrola i suradnja s Frontexom znači suradnju u cijeloj unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, odnosno kontrolu svih cestovnih, željezničkih komunikacija, pa i zračnih luka u Bosni i Hercegovini.

 

Cjelokupna politička kampanja koja se stvorila povodom ovih pregovora o potpisivanju sporazuma s Frontexom otvorila je dodatno pitanje urušavanja Granične policije. Trenutno GPBiH nedostaje oko 600 pripadnika, prema njihovoj procjeni, što bi značilo da će, ako proljeće i ljeto 2024. budu aktivni kada su u pitanju ilegalne migracije na istočnoj granici BiH, Graničnoj policiji nedostajati i do 800 ili 1.000 službenika.

S druge strane, parcijalno rješenje za manjak personala bilo bi poboljšanje tehničke opremljenosti Granične policije BiH dronovima, kamerama i sustavima  za prostorni nadzor granice. Međutim, i taj proces je, usljed proračunske potkapacitiranosti, zaustavljen. Upravo tu i leži najveća vrijednost operativne suradnje GPBiH s Frontexom, s obzirom na to da s pripadnicima Frontex misije dolazi i njihova oprema. Međutim, to ipak neće otkloniti sve probleme koji su nagomilani pred Graničnom policijom.