Što je najpovoljnije za grijanje?

Neki ne čekaju mjere, već su osigurali druge načine grijanja. Peći za drva i pelete su rasprodane. A drva i peleti – znatno poskupjeli. Dio građana nabavlja drva za grijanje. Marino Grakalić iz Pule ih je kupio na proljeće. Metar je platio 320 kuna. Bude li pažljiv s loženjem, šest metara bit će mu dovoljno da prezimi. “Pitanje će biti koliko će biti drva u ponudi, cijene će skočiti, možda i 600, tako da, kolika je potražnja, toliko će i cijene porasti”, rekao je Grakalić reporterki Dnevnika Nove TV, Lini Dollar.

A potražnja je golema i ne samo u Hrvatskoj. Proizvođač Marko Orešković kaže da je talijansko i slovensko tržište doslovno buknulo. Dodaje i da ne zna kako će u količinama koje imaju ispuniti zahtjeve tržišta. I u Hrvatskim šumama očekuju porast prodaje od dvadesetak posto. Ivana Pečnik Kastner, voditeljica Uprave šuma podružnica Delnice kaže kako je cijena s PDV-om 306 kuna za kubik, a to je metar i pol prostorni ogrijeva.

Pomama je i za peletima. Roman je zbog njih iz Poreča potegnuo do Pule. S grijanja na drva prešao je na pelete. “Vreća je nekih 54,90 na akcijskoj cijeni, kataloškoj, a sada govore da će još sto posto ići gore”, kaže Roman Matoš iz Poreča. Na tone peleta izlazi svaki dan iz tvornice u Žutoj Lokvi. Povećanje cijena sirovine, ali i energenata, utjecalo je i na njihovu cijenu. Branko Samardžija, proizvođač peleta navodi kako je cijena po toni 3000 kuna, a kad se usporedi s prošlom godinom, sto posto je poskupjelo. Prema simulacijama s današnjim cijenama za četiri najhladnija zimska mjeseca – za kuću od devedesetak četvornih metara s dobrom izolacijom na kontinentu grijanje će nas stajati: na plin – oko 3500 tisuće kuna, peleti oko 2600 kuna, drva najjeftinije – tisuću manje, dok je najskuplje grijanje na struju – oko 5800 kuna. U toplijim, primorskim krajevima za istu kuću – plin će stajati 2000 kuna, peleti 1400, peći na drva nešto manje od 1000 kuna, a struja 3000 kuna. Pitanje je, kako će ove brojke izgledati kad stigne jesen – i nove cijene energenata.

vecernji.ba