Što će biti s cijenama mlijeka, slijede li nova poskupljenja?

 

Inputi u mljekarstvu u stalnom su rastu. U Udruženju poljoprivrednih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine kažu da bi, gledajući na to, nove otkupne cijene trebalo gotovo svakodnevno korigirati. Smatraju da razlika u otkupnoj i cijeni na policama, koja prelazi dvije KM, ostavlja prostora za više cijene sirovog mlijeka.

“U zavisnosti od regije do regije, od količina koje proizvođači mogu ponuditi, za kolovoz je isplaćeno od 72-88 pfeninga, što ovim omjerom predstavlja veliku razliku između malih, srednjih i velikih proizvođača, koja je u svakom smislu cijena nedostatna da bi se održala dalje proizvodnja”, smatra predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH Admir Kahriman.

Da su cijene otkupa niske, ne spore ni prerađivači. One će morati rasti, ali će rasti i cijene gotovih proizvoda.

“Što se tiče proizvodnje, u preradi mlijeka cijena ambalaže i nekih drugih elemenata otišla je preko 100 posto. Dok se god ne smire cijene goriva, ambalaže, do sirovog mlijeka, one će morati ići gore i to je neizbježno”, navodi vlasnik mljekare ‘Pađeni’ Nenad Vukoje.

Nema bojazni da ćemo se suočiti s nestašicom mlijeka, ocjenjuju mljekari. Mlijeka će biti, ali cijene više neće biti socijalne, već proizvođačke.