Stigao odgovor Borella za dodjelu kandidatskog statusa BiH

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH primila je danas odgovor Josepa Borella Fontellesa, specijalnog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost na pismo u kojem je iznesen zahtjev za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

 

Borell se u odgovoru zahvaljuje i ističe da su ga predsjednici zamolili da odgovori pismom, kojeg prenosimo u cijelosti:

– Kao što je navedeno u Ugovorima, EU je utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava, uključujući i prava manjina. To su vrijednosti zajedničke za sve države članice u društvima u kojima prevladava pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost među žena i muškarcima. Svaka europska država koja poštuje vrijednosti EU i predana je promovirati ih može tražiti da postane članica.

 

– Bosna i Hercegovina ima kredibilnu europsku perspektivu, kao što je to potvrdilo i Europsko vijeće u prosincu 2021. godine. Proces proširenja EU je zasnovan na jasnim kriterijima, koji su za BiH istaknuti u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o aplikaciji za članstvo, i tiču se demokracije i funkcionalnosti, vladavine prava, temeljnih prva i reforme javne administracije.

 

– Izgradnja mostova između ljudi, država i kultura je ključno za našu zajedničku budućnost, jer BiH i sve države zapadnog Balkana pripadaju Europskoj uniji.

 

– EU stoji čvrsto iza jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njene duge povijesne tradicije kao multietničkog i multikonfesionalnog društva. Budite uvjereni u našu nedvosmislenu predanost putu BiH ka Europskoj uniji, stoji u Borellovom pismu.

 

Podsjećamo, zahtjev je Turković potpisala 2. ožujka i upućen je i predsjednici Europske komisije Ursuli Von Der Leyen, Borellu, komesaru za proširenje kao i ministrima vanjskih poslova država članica.