Štednja: U Njemačkoj pojedini gradovi gase uličnu rasvjetu

Neki njemački gradovi odlučili su skratiti vrijeme tijekom kojega je ulična rasvjeta upaljena da bi uštedjeli na električnoj energiji, čija cijena od veljače nastavlja rasti kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Gašenje ulične rasvjete jedna je u nizu mjera koje gradovi trenutno razmatraju, kaže Alexander Handschuh iz njemačke Udruge gradova i općina.

No mnogim je gradovima jedini izbor dodatno skratiti trajanje ulične rasvjete, pokazala je anketa koju je proveo dpa.

Od 1. lipnja u gradu Weimaru ulična će se rasvjeta paliti pola sata kasnije i gasiti pola sata ranije, što je mjera koja je isprva bila planirana za ljeto.

Uobičajeno vrijeme tijekom kojega je rasvjeta upaljena zimi skratit će se za samo 10 minuta, kazali su iz gradske uprave.

Rezovima, kojima se štedi do 100.000 kilovatsati godišnje, uštedjet će se do 40.000 eura po sadašnjoj cijeni energije.

Vlasti u zapadnom gradu Mainzu namjeravaju skratiti i trajanje gradske rasvjete na pješačkim i biciklističkim stazama, a u nekim je mjestima ono već skraćeno za 50 posto.

Planiraju uvesti i uličnu rasvjetu koja će se paliti kad pješaci ili biciklisti prođu putem.

Zahvaljujući senzorima, ulična rasvjeta u Darmstadtu prigušuje se i pojačava ovisno o tome koriste li se putevi.

Otprilike polovica gradskog proračuna za električnu energiju troši se se na uličnu rasvjetu, priopćili su nedavno iz ministarstva gospodarstva savezne države Hesse.

No istočni gradovi Leipzig i Dresden oklijevali su skratiti trajanje gradske rasvjete zbog mogućeg utjecaja na sigurnost na cestama.

Javnost ipak većinom traži da javna rasvjeta ostane dulje upaljena, tvrdi glasnogovornik regije Oldenburg.