Stanovništvu BiH nije u mogućnosti kupiti pelet

Apsurdna situacija se događa u BiH – peleta ima, ali se ne može kupiti.

Naime, zbog zabrane izvoza i ograničene cijene, a ona iznosi 560 KM po toni, proizvođačima se ne isplati da ga prodaju, jer, kako kažu, idu u minus.

S druge strane, distributeri, u nemogućnosti da ga nabave, odlučuju se da ga povuku iz ponude i na taj način na bh. tržištu dolazi do nestašice peleta.

U svemu najviše ispaštaju građani.

Kako je za „Avaz“ kazao glasnogovornik „Drvosječe“ Muhamed Helać, zbog zabrane izvoza i neisplativosti plasiranja peleta na naše tržište mnogo tvornica je obustavilo rad, a oni koji su na lagerima imali pelet po ranijim, višim cijenama odlučili su da ga povuku iz prodaje.

Trenutno na tržištu BiH vlada dosad nezapamćena nestašica. Vrlo je mali broj proizvođača s kojima možemo pregovarati, dosta njih je obustavilo proizvodnju i nama je s te strane otežano. I nama je teško doći do peleta, a kamoli građanima koji se doslovno pate da nabave pelet, ali je situacija takva da ga se nema gdje nabaviti – kazao je Helać.

Objašnjava da nitko ne može utjecati na to hoće li neko prodavati svoj proizvod ili neće, ali da nitko ne želi biti u minusu.

Predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović  kaže da je proizvodnja peleta ugrožena zbog nereagiranja vlasti svih nivoa.

Proizvođači su uputili niz apela da im se dozvoli izvoz, na koje nitko nije reagirao.

Daljnje insistiranje na zabrani izvoza vodi ka definitivnom uništenju proizvodnje u BiH. Proizvođači su uvijek snabdijevali po najboljim cijenama na tržištu, sve uzbune oko visokih cijena nisu došle od proizvođača, već od trgovaca – istakao je Ivanović.

Ivanović objašnjava da proizvođače dodatno zabrinjava to hoće li uspjeti vratiti kupce s inozemnog tržišta koje su izgubili zbog zabrane izvoza.

– Možda ćemo naredne godine morati kupovati pelet iz Hrvatske ili Srbije, od naše sirovine, a to je apsurd svih apsurda – kazao je Ivanović.