Home > BiH > ”Stan na dan” – unosan biznis koji je često u “sivoj zoni”

”Stan na dan” – unosan biznis koji je često u “sivoj zoni”

Osim mjesečnog, trend jednodnevnog najma stana proteklih godina zaživio je u gotovo svim bh. gradovima, pogotovo u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci.

Umjesto odlaska u hotel ili prenoćište neke druge vrste, posljednjih godina sve više ljudi odlučuje se na opciju zvanu “stan na dan”.

Smještaj nude vlasnici stanova čija veličina varira od garsonijere do trosobnog stana. Blizina središta grada, dobra opremljenost, parkiralište ili garaža te ponuda na internetu s fotografijama – preporuke su za najam. Isplativost iznajmljivanja “stana na jedan dan” za vlasnike stanova mnogo je veća nego najam na mjesečnoj razini. Ogroman dio ovog biznisa ostaje u “sivoj zoni”, piše Večernji list.

Iako su inspekcije pojačale kontrolu nad sve popularnijim “stanovima na dan”, to je potegnulo pitanje koliko ovih subjekata tu djelatnost obavlja privatno, odnosno bez prijavljivanja. Podaci Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF) iz veljače kažu kako je prijavljenih “stanova na dan” na teritoriju RS-a 1.468, dok, s druge strane, hotelijeri i hostelijeri ističu kako je taj broj u realnosti dvostruko veći.

Od broja registriranih subjekata koji pružaju ovu uslugu možda je čak dvostruko više onih koji to rade neregistrirani, u privatnoj režiji, kazao je ranije za Nezavisne Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS-a “HoReCa”.

Jabuka