Stalno ste umorni tijekom dana? Možda radite ovih pet pogrešaka!

Ako se ujutro teško budite i osjećate se umorno cijeli dan, nemojte odmah okriviti loš san prethodne noći. Iako je loš san jedan od najvećih razloga zašto se mnogi od osjećaju iscrpljeno, zapravo postoji nekoliko drugih krivaca, a neki od njih počinju prije nego što uopće izađete iz kuće. Evo kako možete prevladati te navike tako da se cijeli dan osjećate budno i energično, piše Men’s Health.

Provodite dodatnih nekoliko minuta u krevetu  

Liječnik za spavanje Raj Dasgupta, tvrdi da ako ostanete u krevetu nakon buđenja, to vašem umu daje osjećaj da je vrijeme za spavanje, a ne da započnete dan. Kaže i da se može dogoditi da ponovno zaspite i onda se onih dodatnih ’10 minuta’ lako pretvori u sat vremena, a tada se budite iz REM faze umjesto iz faze lakšeg sna, iz koje biste se probudili da ste odmah ustali iz kreveta. Buđenje iz tog dubljeg sna može vas učiniti umornijima tijekom dana, objašnjava liječnik.

Ne rehidrirate se dovoljno 

Postoji razlog zašto se ujutro budite s neugodnim zadahom, a to je dehidracija. Dok spavate, vaše tijelo nastavlja upijati vodu koju ste popili tijekom dana, što znači da ćete dok spavate nekoliko sati proći bez dopunjavanja zaliha vode. Ako se ne rehidrirate, vaša će razina energije pasti. Istraživanje Laboratorija za ljudske performanse Sveučilišta Connecticut, pokazuje da vas čak i blaga dehidracija čini umornima i razdražljivima. Zato biste uz sebe stalno trebali imati neku tekućinu.

Tuširate se navečer vrućom vodom 

Možda mislite da vam topao tuš može opustiti mišiće i uspavati vas, no liječnik kaže drugačije. On tvrdi da je noćno tuširanje vrućom vodom slično poput vježbanja noću. To nije dobra ideja jer povećava tjelesnu temperaturu, pa je kasnije potrebno više vremena da se ohladite i zaspite. Dodaje i da su neke studije pokazale kako hladni tuševi mogu poboljšati raspoloženje kod osoba s depresijom.

Vježbate tek na kraju dana 

Možda se to čini teško ili nemoguće, no jutarnja tjelovježba, šetnja ili trčanje, učinit će da se osjećate energičnije kako dan odmiče. Vježbanje bilo koje vrste preplavljuje vaše tijelo endorfinima za dobro raspoloženje, dok istovremeno dostavlja kisik i hranjive tvari vašim tkivima, tvrdi liječnik. Dodatni kisik u vašim tkivima znači da će vaše srce i pluća bolje raditi i dati vam više energije tijekom dana. Ako nemate vremena, i brza šetnja oko zgrade ili 10 minuta istezanja mogu vam pomoći da se probudite.

Provodite previše vremena unutra 

Plavo svjetlo pomaže vam da se probudite jer smanjuje razinu hormona melatonina koji izaziva san, a najbolje ga možete dobiti od sunca. Izlaganjem suncu dobivamo vitamin D, koji je ključan za održavanje razine energije. Istraživanja pokazuju da ljudi koji imaju manjak vitamina D imaju veću vjerojatnost da će imati sindrom kroničnog umora, a ispravljanje nedostatka vraća njihovu razinu energije u normalu. No, osim izlaska na sunce, možete uzimati i razne dodatke vitamina D koji će vam također pomoći da se osjećate budnijima.

Pročitajte više na: www.vecernji.ba