Home > BiH > Smailbegović: Minimalna plaća od 1000 KM bila bi pogubna za bh. ekonomiju

Smailbegović: Minimalna plaća od 1000 KM bila bi pogubna za bh. ekonomiju

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kaže kako minimalna plaća od 1.000 KM u Federaciji nije nešto što je nerealno, ali da se prethodno mora donijeti set zakona.

Poručuje da bi pri postojećem opterećenju na poslodavce taj iznos minimalne plaće bio poguban za bh. ekonomiju i za posljedicu bi imalo otpuštanje više tisuća radnika.Međutim, ukoliko se to upakira u jedan paket, set fiskalnih zakona (zakoni o porezu na dohodak, doprinosima, minimalnoj plaći), mislimo da tu treba ugraditi i izmjene Zakona o porezu na dobit i onda uz proširenje poreske osnovice, smanjeno opterećenje na plaće, 1.000 KM je nešto što nije nedostižno i što bi se moglo, govori Smailbegovi za Faktor

Otpuštanje 50-60 tisuća radnika

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Vojin Mijatović, najavio je da će Federacija Bosne i Hercegovine od 1. siječnja 2024. godine imati najveću minimalnu plaću u regiji, 1.000 KM i najniže opterećenje na plaće od 28 posto.

Trenutno minimalna plaća iznosi 596 KM, a opterećenje na plaće 41,5 posto.

Ma vidite, tema minimalne plaća od 1.000 KM je stara. Dakle, SDP je to imao i u svojoj predizbornoj kampanji i oni su poprilično forsirali taj iznos. Vidite, 1.000 KM pod ovim uvjetima, sadašnjim Zakonom o doprinosima, sa opterećenjem kakvo danas imamo je nešto što bi bilo pogubno za bh. ekonomiju. Mislim da bi najmanje 50-60 tisuća ljudi ostalo bez posla.Kaže da treba napraviti nekoliko izuzetaka, kada se radi o novom zapošljavanju, pripravnicimaSljedeće pitanje je početak primjene tog zakona. Mijatović je naveo 1. siječanj 2024. godine. Moguće je u tijeku naredne godine ali 1. siječnja, ne vidim načina kako. U optimalnoj varijanti zakoni bi se možda i mogli donijeti do Nove godine, ali u svakom slučaju za početak primjene treba prvo Federalnom ministarstvu financija da izradi sve podzakonske akte, pravilnike, obrasce, da ih uskladi sa novim zakonima.

Druga stvar, Porezna uprava mora primijeniti svoj softwer, kompanije koje obračunavaju plaće također moraju promijeniti softwere i prilagoditi novom zakonu. Za to će trebati nekoliko mjeseci. Porezna uprava je rekla šest do osam mjeseci. Ali evo da kažemo da je potrebno šest mjeseci i to bi eventualno moglo početi sa 1. srpnja u najoptimalnijoj varijanti, kaže Smailbegović.

Na pitanje Faktora kako bi tih 1.000 KM minimalne plaće utjecalo na javni sektor, odgovorio je:

Automatski će rasti i prosječna plaća

E to je sljedeći problem. Oni bi morali izmijeniti čitav jedan set zakona, propisa, kolektivnih ugovora… Postoje indicije da se invalidnine i naknade za borce vežu za minimalnu plaću i to bi značajno povećalo te rashode, mislim da to Proračun FBiH ne može izdržati.

Dakle, pored ova četiri zakona o kojima sam govorio bit će potrebno izmijeniti i još jedan set zakona, propisa možda čak kolektivnih ugovora. Imate mnogo tih socijalnih davanja pa i u konačnici nekih plaća koje se vežu ili za minimalnu plaću ili prosječnu, kaže Smailbagović i dodaje:Kod rasta minimalne plaće koja bi se zakonom definirala automatski će rasti i prosječna plaća iz mjeseca u mjesec i to prvo kroz povećanje minimalne plaće a druga stvar, kroz proširenje osnovice.

Po novom zakonu, u plaću bi se uračunale i danas neoporezive naknade ili velika većina njih. Ali koncept je da u plaću uđe topli obrok, prijevoz, regres, sve što su do sada bile neoporezive naknade u budućnosti bi to imao karakter plaće. I naravno da će to odmah podići prosječnu plaću i ona automatski ide na 1.500 KM, vjerojatno za mjesec, dva 1.600-1.700 KM a danas je 1.200 KM.

Odgovorio je na pitanje hoće svi poslodavci u realnom sektoru morati podići radnicima 1.000 KM.

Zakon vrijedi za sve

Obavezuje ih zakon. Danas je to uredba o minimalnoj plaći i mi smo u obavezi da isplaćujemo minimalnu plaću koja je 596 KM plus porez na dohodak što je 630 KM. To je obaveza. Oni bi ovo pretvorili u zakon. Minimalna plaća je zakonska obaveza.

Inicijativa da minimalna plaća u Federaciji BiH iznosi 1.000 KM je zapravo Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH).

Mnogo je truda uloženo u to da naša inicijativa dođe do svakog nadležnog u FBiH kako bi bila usvojena i prošla kroz neophodnu proceduru. Dolaskom nove Vlade Federacije BiH posljednjih mjeseci su se aktivnosti pojačale tako da je postalo realno da zakon o minimalnoj plaći bude usvojen u najkraćem roku.Iako je iznos od 1.000 KM pokrivao polovinu potrošačke košarice u vrijeme kada smo pokrenuli inicijativu, a danas trećinu, svakako da će povećanje minimalne plaće na taj iznos predstavljati ogroman iskorak u pružanju veće ekonomske sigurnosti desecima tisuća radnika koji trenutno primaju 596 KM minimalne plaće. Također će pomoći i svima onima čija mjesečna plaća iznosi 700 ili 8.000 KM, govori za Faktor Selvedin Šatorović predsjednik SSSBiH i dodaje:

Vjerojatno nam je svima poznato da Zakon ima veću pravnu jačinu od kolektivnog ugovora i da vrijedi za sve, tako da će njime biti pokriveni svi radnici i radnice u FBiH. Već sada imate poslodavaca i u privatnom sektoru koji su prihvatili inicijativu SSSBiH i svojim zaposlenim povećali plaću. Oni su shvatili da samo tako mogu zadržati kvalitetne radnike i osigurati sebi ostvarivanje profita.

Vecernji list