Home > Županija > Skupština K10: Treća redovita sjednica održana u daleko konstruktivnijem ozračju

Skupština K10: Treća redovita sjednica održana u daleko konstruktivnijem ozračju

Za razliku od prethodne sjednice Skupštine Kantona 10, druge redovite, koju su napustili zastupnici Hrvatskog nacionalnog pomaka i gotovo cijela Vlada predvođena premijerom Ivanom Vukadinom, a potom i zastupnici još nekoliko političkih stranaka, treća redovita sjednica održana je u daleko mirnijem i konstruktivnijem ozračju. Sjednici su nazočili svi zastupnici koji su gotovo jednoglasno usvojili sve predložene odluke, zaključke, te prijedloge, odnosno nacrte zakona iz više oblasti.

Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi dobile su jednoglasnu potporu budući da od 1998., kada je donesen, nije imao nijednu izmjenu, niti je usklađen sa Zakonom na razini FBiH. Plebiscitarna potpora dana je i povećanju novčane naknade neuposlenoj rodilji sa 100 maraka na 55 posto iznosa najniže plaće u Federaciji.

„To bi za ovu godinu bilo 596 maraka, a 55% od toga iznosi oko 327 maraka mjesečno – 12 mjeseci, koliko traje taj porodiljni dopust, uz 300 maraka jednokratne novčane pomoći koja se daje jednokratno za opremu novorođenčeta“, kazao je Pavo Barać, šef kabineta ministra rada, zdravstva i socijalne skrbi Kantona 10.

Predsjednik Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990) podsjetio je kako i sam ministar istaknuo da je to i dalje je premalo, ali da će pokušati kroz nekakva daljnja zakonska rješenja i odluke, a sukladno punjenju proračuna, tu odluku promijeniti – i, ako je moguće, povisiti tu naknadu.

Skupština je zaključkom obvezala bolnicu i sve domove zdravlja da, uz sistematizaciju radnih mjesta, naprave program konsolidacije s točnom strukturom dugovanja kumuliranih u proteklih 20 godina.

„Sa Poreskom upravom utvrditi stvarni dug. Onda ćemo znati koliki je stvarni dug, onda ćemo pokušati naći stvarne modalitete kako i na koji način osloboditi zdravstvene ustanove duga, kada budemo znali konačno kolika je to cifra“, istakao je ministar rada, zdravstva i socijalne skrbi Kantona 10 Momčilo Bajić (SDP).

U nastavku sjednice usvojen je i prijedlog Zakona o javnom redu i miru, Nacrt zakona o mirnom okupljanju, kao i Odluka o donošenju plana zaštite od požara Kantona 10.

federalna.ba