Skupština Hercegbosanske županije usvaja Platformu za mir

Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) na sjednici u ponedjeljak, 22. srpnja, glasat će o usvajanju Platforme za mir, čime bi pored Zapadnohercegovačke, HBŽ postala druga županija u BiH koja je usvojila taj dokument.

Usvajanjem Platforme šalje se jasna poruka da su građani Tomislavgrada, Livna, Grahova, Drvara, Kupresa i Glamoča, kao i dosad, opredijeljeni za sigurnu, prosperitetnu i mirnu Bosnu i Hercegovinu.

Platformu su, do danas, usvojili Vijeće ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Skupština Zapadnohercegovačke, 16 lokalnih skupština i vijeća, te su je potpisali svi načelnici i gradonačelnici zajednica u kojima djeluje USAID-ov projekta PRO-Budućnost, potom mediji, vladika Grigorije, kardinal Vinko Puljić, muftija mostarski Salem ef. Dedović, udruge žrtava rata iz svih naroda te devet parlamentarnih političkih stranaka.

Platforma za mir rezultat je intenzivnog i dugotrajnog rada USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost koji provodi organizacija Catholic Relief Services (CRS) u više od 70 lokalnih zajednica u BiH i kreiran je u formi deklaracije iz koje proizlaze konkretne terenske aktivnosti.

Riječ je o strateškom dokumentu koji šalje jasnu i snažnu poruku da narodi i građani u BiH žele dugoročan i stabilan mir, kako bi mogli izgraditi bolje društvo te da se rat, ratna stradanja i sukobi nikome i nikada više na ovim prostorima neće dogoditi, priopćio je CRS.