Skupština HBŽ usvojila Nacrt proračuna za 2023.

U Tomislavgradu je jučer održana izvanredna sjednica Skupštine HBŽ u novom sazivu. Na  dnevnom redu se, uz nacrt proračuna za narednu godinu, našla i točka o davanju određenih ovlasti predsjedavajućem iz starog saziva, što je izazvalo negodovanje dijela parlamentarnih stranaka.

Na samom početku sjednice, natpolovična većina dala je ovlasti predsjedatelju iz starog saziva da do izbora predsjedatelja i dvoje zamjenika vrši prava i dužnosti. Smatrajući kako je riječ o nezakonitom činu, suzdržani su bili zastupnici iz SNSD-a, a protiv iz HNL-a, HDZ-a BiH i HRS-a. HNL-ovi zastupnici su nakon glasovanja demonstrativno napustili sjednicu. Javlja Federalna TV.

“U tome ne želimo sudjelovati, poslat ćemo priziv, odnosno dopis i visokom predstavniku koji se, izgleda, petlja samo u ono što mu paše, a sve, od krađa na izborima pa nadalje u ovoj županiji nije niti procesuirano niti je bilo šta se dogodilo, a narod ima vlast kakvu zaslužuje”, kazao je Josip Perić, predsjednik HNL-a i zastupnik u Skupštini HBŽ.

Budući da klubovi Bošnjaka i Srba nisu dostavili prijedloge svojih kandidata za skupštinsko rukovodstvo, proces njenog konačnog konstituiranja je na čekanju kao i konstituiranje Vlade.

“Poslovnikom Skupštine definirano je, ukoliko se nađemo u situaciji koja do sad nije poznata, a to je ova situacija prvi put otkada postoji K10, onda ćemo definirati zaključkom. Mene je zaključak Skupštine ovlastio da mogu voditi i sazivati sjednice Kolegija, da mogu voditi i sazivati sjednice Skupštine i da mogu potpisivati akte koje usvoji Skupština”, navodi Jozo Ćosić, predsjedatelj bivšeg saziva Skupštine HBŽ.

“To se namjerno blokira jer pojedini koji su bili u prošlom sazivu većina, ne žele napustiti vlast i zbog toga se svim silama bore da se usvoji proračun i da nastavi trgovina i kupovina našim novcem pojedinih zastupnika”, dodaje Perić.

“Ovo nema veze sa sastavljanjem Vlade, ovo ima veze s otkočenjem procesa i politički odgovornim ponašanjem unutar HBŽ kroz donošenje akata kojim će biti omogućeno isplaćivanje plaća i funkcioniranje institucija sustava HBŽ”, ističe Ivan Vukadin, aktualni prmeijer i zastupnik u Skupštini HBŽ.

Unatoč svim neslaganjima, 14 od 25 zastupnika, koliko ih u Skupštini ima, je usvojilo nacrte i županijskog proračuna i zakona o njegovu izvršavanju za 2023. godinu.