Home > BiH > Školama ponovno hara peta bolest. Evo koji su simptomi i kako je prepoznati

Školama ponovno hara peta bolest. Evo koji su simptomi i kako je prepoznati

Simptomi pete bolesti obično su blagi i najčešće uključuju povišenu temperaturu, curenje iz nosa, glavobolju i osipPeta bolest je virusna bolest uzrokovana parvovirusom B19, a najčešće se javlja kod djece predškolske i školske dobi.

Ova bolest, koja se u medicinskim krugovima još naziva i infektivni eritem, dobila je takvo ime jer je bila peta na popisu povijesnih klasifikacija uobičajenih bolesti kožnog osipa kod djece, donosi CDC.

Simptomi pete bolesti obično su blagi i najčešće uključuju povišenu temperaturu, curenje iz nosa, glavobolju i osip. Kako objašnjavaju pedijatri, upravo je crveni osip na licu najčešći simptom koji jasno ukazuje na to da bi dijete moglo imati petu bolest, piše Index.hr.

Neka djeca mogu dobiti osip i na drugim mjestima, uglavnom prsima, leđima, stražnjici ili rukpama i nogama. Osip može svrbjeti, osobito na tabanima, i varirati u intenzitetu, a obično nestaje za sedam do 10 dana. U nešto rjeđim slučajevima, kod djece s petom bolešću mogu se pojaviti bolovi i oticanje zglobova.

Vecernji list