SIP BiH ovjerio 36 koalicija, novčano kažnjena 51 politička stranka

Razmatrajući Izvješće o izvršenim provjerama prijava za ovjeru koalicija, Središnje izborno povjerenstvo BiH je na 28. sjednici počelo proces ovjere koalicija za sudjelovanje na predstojećim Općim izborima 2022. godine zakazanim za nedjelju, 2. listopada 2022.

godine. Od ukupno 38 koalicija koliko je podnijelo prijavu za ovjeru, Središnje izborno povjerenstvo BiH je ovjerilo 36 a dvije koalicije će biti obavještene da u roku od dva dana od dana prijma obavijesti, otklone nedostatke. Rok za otklanjanje nedostataka ističe u ponedjeljak, 20. lipnja u 16 sati.

Kako je saopćeno iz SIP-a BiH, na osnovu Izvješća o izvršenoj reviziji financijskih izvješća političkih subjekata za 2019. godinu i nalaza revizije, Središnje izborno povjerenstvo BiH je zbog kršenja odredbi Zakona o financiranju političkih stranaka izreklo novčane kazne 51 političkoj stranci u ukupnom iznosu od 336.300 KM.

Prilikom određivanja visine novčane kazne, Središnje izborno povjerenstvo BiH je cijenilo financijsko stanje političke stranke, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

Na istoj sjednici Središnje izborno povjerenstvo BiH je primilo k znanju Informaciju o postupku prijma i obrade prijava za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine za razdoblje 4. 5. do 15. 6. 2022. godine putem portala e-Izbori. Dosad je nalog otvorila 21.471 osoba, od čega je unos podataka završilo 11.807 osoba i u tijeku je njihova obrada. Prijave birača za glasovanje izvan BiH se podnose do 19. srpnja, navodi se u saopćenju SIP-a.

Fena.ba