Sindikat traži primjenu preventivnih mjera zbog visokih temperatura

Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH uputio je poslodavcima apel za primjenu preventivnih mjera sigurnosti i zdravlja na radu u uvjetima visokih temperatura, s obzirom na to da se prema prognozama meteorologa očekuje povećanje temperature u vremenu pred nama.

U priopćenju ovog sindikata se navodi da učestale vrućine mogu imati negativne posljedice po zdravlje ljudi. To se prije svega odnosi na radnike i radnice, posebno one koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti povređivanja.

Napominje se da je kod izlaganja vrlo visokim temperaturama, a u proporciji sa trajanjem izloženosti organizma moguća dehidracija i pregrijavanje organizma, što može dovesti do iscrpljenosti, koja prethodi toplotnom udaru.

-Apeliramo na poslodavce u šumsko-gospodarskim društvima, privatne poslodavce, čiji su radnici i radnice izloženi vanjskim uticajima, da postupe u skladu s Preporukama Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i preporukama drugih ustanova i  uvedu preventivne mjere na radu u uvjetima visokih temperatura, primjene odgovarajuću organizaciju rada u društvu i odgovarajuće mjere sigurnosti i zaštite radnika na radu, kako bi se smanjili štetni uticaji i rizik po zdravlje i život radnika, koji obavljaju poslove na otvorenom – navodi se u priopćenju.

Predlaže se izbjegavanje obavljanja poslova u najtoplijem dijelu dana (12.00-16.00 sati), preraspodjela radnog vremena u smislu, da se teži dio poslova obavlja u hladnijem dijelu dana, organiziranje rada u smjenama, rotacija radnika prilikom obavljanja određenih poslova na visokim temperaturama, organiziranje češćih pauza u hladovini ili u rashlađenim prostorijama.

Također se predlaže nekoliko puta tijekom dana osvježavanje hladnom vodom, posebno lice i zatiljak, unositi dosta tečnosti iako se ne osjeća žeđ (svakih 15-20 minuta po jednu čašu rashlađene vode), izbjegavati gazirana pića i kofein, izbjegavati tešku i obimnu hranu, osigurati i koristiti sredstava i oprema za osobnu zaštitu pri radu na otvorenom kod visokih temperatura, (ljetna odijela, kape, marame ili lagane šešire širokog oboda za glavu koji prekriva i vrat, naočare za sunce radi zaštite od UV zračenja i sl.).

Samostalni sindikat šumarstva prerade drveta i papira BiH poziva i nadležne da prate stanje i u  slučaju da ovako visoke temperature potraju duže vrijeme, proglase stanje elementarne nepogode.

-Na taj način će se poduzeti nužne mjere za zaštitu zdravlja stanovništva, posebno radnika/ca – navodi se u priopćenju te dodaje da su preporuke objavljene i na službenoj web stranici i FB stranici  Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH.