Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ: Osnovni zahtjev sindikata je da se koeficijenti s obzirom na stručnu spremu, odnosno akademski stupanj obrazovanja izjednače

Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ je najavio današnje mirno okupljanje prije 2 dana i članovi sindikata iz drugih općina su najavili svoj dolazak. Iz tog razloga se isto održalo iako smo jučer dobili poziv za sastanak s pregovaračkim timom Vlade HBŽ koji će se održati početkom idućeg tjedna. Osnovni zahtjev sindikata je da se koeficijenti s obzirom na stručnu spremu, odnosno akademski stupanj obrazovanja izjednače. To znači da koeficijent za obračun plaće radniku koji ima srednju stručnu spremu neovisno od toga da li je završio gimnaziju, medicinsku ili ekonomsku školu bude isti. Tko ima višu ili visoku stručnu spremu treba imati isti početni koeficijent za obračun plaće. Mi smo svjesni da svi radimo različite poslove s različitom odgovornošću i u drugačijim uvjetima. Upravo stoga smatramo da početni koeficijent treba biti isti, a naknade za uvjete rada i drugo se mogu definirati na različit način. U drugim županijama/kantonima nisu ni blizu definirane razlike u koeficijentima kao što je to u trenutno potpisanom kolektivnom ugovoru za radnike u djelatnosti zdravstva na području HBŽ (čiji potpisnik nije Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ). Maksimalne razlike su od 0,1-0,2.

Mi, iako smo pomoćni radnici, radimo u djelatnosti zdravstva koja je s obzirom na način i uvjete rada daleko drugačija nego što je to slučaj u neki drugim djelatnostima.

Napominjemo kako je sindikat poduzeo sve zakonom predviđene mjere, u zakonskom roku najavio štrajk i pokrenuo postupak mirenja, ali se na isto nitko od nadležnih nije oglasio niti je imenovao mirovno vijeće niti arbitražu niti je ministar nadležan za rad po službenoj dužnosti u skladu sa Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova pokrenuo postupak mirenja.

Smatramo kako ima prostora da se novci namijenjeni za povećanje plaće radnicima u djelatnosti zdravstva mogu ravnomjernije rasporediti, odnosno da radniku koji ima najnižu plaću treba utvrditi veće povećanje u odnosu na radnika koji imaju daleko veća primanja. Nadamo se da će sastanak koji će se održati idući tjedan biti konstruktivan te će skupština sindikata ovisno od rezultata istoga donijeti odluku o svojim daljnjim aktivnostima.

Ovim putem zahvaljujemo svima na razumijevanju i podršci, našim poslodavcima i kolegama, medijima, a ponajviše pacijentima.