Sindikat liječnika HBŽ-a u ponedjeljak organizira opći štrajk

Skupština Sindikata liječnika Hercegbosanske županije donijela je u petak odluku o organiziranju općeg štrajka koji će se održati u ponedjeljak, 4. srpnja, u 7 sati.

Povod za ovakvu odluku su dvogodišnje odugovlačenje početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru, zatim potpuno ignoriranje od strane Vlade Hercegbosanske županije i resornog ministarstva da se pokrene proces kolektivnog pregovaranja, najniža satnica u djelatnosti zdravstva u Federaciji BiH, te kašnjenje s isplatom 4 plaće u Domu zdravlja Drvar, kazao je Feni dr. Ivica Jozić, predsjednik Sindikata liječnika Hercegbosanske županije.

Sindikat liječnika će prema zakonu o štrajku potpisati sporazume s rukovodstvom zdravstvenih ustanova o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka.

Jozić kaže da liječnici u toj županiji, izuzev onih u Posavskoj, imaju najnižu osnovnu plaću u Federaciji.

Njihova satnica, ističe Jozić, iznosi 2,24 KM, dok je u Zapadnohercegovačkoj županiji 2,31 KM, u Sarajevskoj 2,60, tj. u Zeničko-Dobojskoj 2,80 KM.

Liječnici, medicinske sestre i tehničari, te pomoćni djelatnici u zdravstvu ranije su ispred svih zdravstvenih ustanova u Hercegbosanskoj županiji održali jednosatni štrajk upozorenja te iznijeli svoje zahtjeve prema županijskoj vladi.