Home > BiH > Šefica udruge banaka: Neke banke su već povećale kamate na štednju, a neke će to brzo učiniti

Šefica udruge banaka: Neke banke su već povećale kamate na štednju, a neke će to brzo učiniti

Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka, u Dnevniku HRT-a komentirala je najavljene mjere vlade i današnje razgovore u Banskim dvorima. Što banke mogu ponuditi građanima i kad će porasti kamate na dugoročno oročene depozite koje trenutno u prosjeku iznose 0.75 posto?

“Vlada je napravila preduvjete za rast kamatnih stopa”

“Kamatne stope na depozite rastu u korelaciji s kamatnim stopama na kredite. Vlada je napravila neke preduvjete da nas potakne na rast kamatnih stopa, tako da će to i uslijediti. Neke su banke već povećale kamate, a neke će banke to vrlo skoro učiniti”, kazala je Perko. Iznijela je nekoliko statističkih podataka iz srpnja te kazala kako je rast kamata na depozite iznosio 0.7 posto, na nenamjenske potrošačke kredite 0.9 posto, a na stambene kredite 0.7 posto.

“Povećanjem kamatnih stopa na depozite neće odmah doći do preljeva na kamata na kredite. Preljev će se osjetiti vrlo blago i s vremenskim odmakom, tek u drugoj polovici 2024.”, dodala je Perko.

Napomenula je da velika većina građana preljev neće uopće osjetiti jer dvije trećine imaju ugovorene kredite s fiksnom ili kombiniranom kamatnom stopom. Nije željela odgovoriti na pitanje o kojim se postocima rasta kamata radi, jer će to ovisiti o dinamici podizanja kamata na depozite.

O rastu kamata: Za očekivati je da smo na vrhuncu

Komentirajući činjenicu da je Hrvatska u odnosu na EU niz godina imala više kamate na stambene kredite, Perko je kazala da je to tako bilo jer je Hrvatska bila u drugačijoj gospodarskoj situaciji uz lošiji rejting države, ali je sada u pozitivnim trendovima.

Govoreći o tome što građani mogu očekivati vezano za štednju, rekla je kako će kamate na depozite sigurno imati manji postupni rast, ali da to ovisi o politici svake pojedine banke i o tome je li pojedina banka već podizala kamate. Na pitanje što će se događati s obzirom na najavljeno zaoštravanje politike Europske središnje banke, Perko je odgovorila kako su kamate ECB-ja u zadnju godinu dana narasle za 4.25 posto.

“Vidimo veliku diskrepanciju s rastom kamata na kredite i koliko se blaže rast kamata prelijeva na hrvatsko tržište. Za očekivati je da smo na vrhuncu. Sutra je sjednica ECB-ja i očekuje se pauziranje ili blagi rast kamatnih stopa”, zaključila je šefica Hrvatske udruge banaka

Vecernji list