Savjeti kako imati savršenu božićnu pšenicu

Božićna pšenica se uobičajeno sije od svete Barbare do svete Lucije (13. prosinca) u posebne posude koje su nešto šire od standardnih, ali i dublje.

Da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja, pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu i zatim posijte. Tako će brže proklijati. Najpraktičnije ju je posijati u plićoj posudi za cvijeće ili na tanjuriću. U posudu u kojoj ćete držati pšenicu stavite malo supstrata za sjetvu i pšenicu rasporedite po površini.

Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog prostora. Poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem supstrata. Umjesto supstrata možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Za koju god metodu se odlučili, pšenicu potom zalijte i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto.

Najviše će joj odgovarati mjesto pored prozora, ali pazite da ne bude preblizu grijaćim tijelima jer bi se pšenica mogla osušiti. Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, možete je prekriti aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu, navodi agroportal.hr. 

Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu svaki dan. Pazite da pritom ne pretjerate kako zrnje ne bi plutalo na vodi. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem. Kad pšenica dovoljno naraste, možete je urediti da bi izgledala lijepo pod borom.

Odrežite vrhove da budu jednaki, a jedan od običaja je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice. Vrpcu nemojte prečvrsto stegnuti nego tek toliko da ostane na mjestu. Božićna pšenica lijep je ukras pod borom i na stolu, pa je dobro posijati nekoliko posudica da biste ih kasnije mogli razmjestiti gdje god poželite.