Home > BiH > SAOPŠTENJE ZA JAVNOST  POVODOM AKTIVNOG KRIVOLOVA NA PREPELICU

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST  POVODOM AKTIVNOG KRIVOLOVA NA PREPELICU

 

Ornitološko društvo “Naše ptice” iz Sarajeva, Centar za zaštitu životne sredine iz Banje Luke, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke, Udruga “Naša baština” iz Tomislavgrada,  Omladinski klub Novi Val iz Blagaja i Udruga za zaštitu ptica i prirode “Čaplja” iz Čapljine ovim putem se obraćaju javnosti s ciljem da ukažu na problem krivolova na prepelicu koji je trenutno izrazito aktivan.

Početak augusta, koji je ujedno početak regularne lovne sezone na prepelicu (Coturnix coturnix), označio je, kao i ranijih godina, pojavu veoma intenzivnog krivolova na ovu vrstu uz korištenje zakonom zabranjenih vabilica. Krivolov na prepelicu se nastoji prikriti kroz regularnu sezonu lova i formalne dozvole, pri čemu izostaje kontrola lova i sprječavanje upotrebe vabilica koje su prema zakonima o lovstvu aktuelnim u Bosni u Hercegovini nedozvoljena sredstva u lovu, a njihovo korištenje predstavlja krivično djelo. Lovom uz pomoć vabilica omogućava se odstrjel nekoliko desetina puta većeg broja ptica nego što je to moguće prilikom regularnog lova.

Krivolov na prepelicu se uglavnom organizuje za potrebe talijanskih lovaca, ali u njemu u znatnom broju učestvuju i domaći krivolovci. Posljedica ovakvog stanja je znatno smanjenje brojnosti populacije prepelice, i stotine hiljada maraka štete koje gube država Bosna i Hercegovina i upravitelji lovištima, a zarad interesa pojedinaca koji organizuju ove ilegalne aktivnosti.

Kao svjedočanstva o prisustvu vabilica i njihove upotrebe u lovu ovih dana imamo brojne prijave koje dobijamo od građana, rezultate aktivnosti monitoringa krivolova koji sprovode naše organizacije na području kraških polja, kao i novinske članke koji ukazuju na krivolov vabilicama koji se dešava širom Bosne i Hercegovine, od Bardače do Popovog polja.

Pozivamo nadležna državna, entitetska i kantonalna ministarstva, lokalne policijske uprave, inspekcijske uprave na svim nivoima, lovačke saveze i udruženja (osobito ona koja upravljaju lovištima) te graničnu policiju da u okviru svojih nadležnosti i obaveza djeluju u pravcu sprječavanja nelegalnog lova vabilicama. Pozivamo građane i nevladine organizacije da prijavljuju slučajeve korištenja vabilica nadležnim lovočuvarima, policijskim upravama ili inspekcijama koji su dužni izaći na teren i te iste vabilice oduzeti.

U cilju pružanja više informacija Ornitološko društvo “Naše ptice” će organizovati konferenciju za medije u Sarajevu (ulica Milana Preloga 27 suteren) u srijedu 30.8.2023. godine u 17:00.