Sadnja drveća je najučinkovitiji način za borbu protiv globalnog zagrijavanja

Najučinkovitiji način za borbu protiv globalnog zagrijavanja je sadnja velikog broja stabala, sugerira se u istraživanju švicarskih naučnika.Novim istraživanjem se ukazuje na potrebu za smanjenjem sagorijevanja nafte, ugljena i plina, navodeći ih kao glavne uzroke globalnog zagrijavanja, piše Phys.org.

Budući da je sadnja drveća najučinkovitiji način borbe protiv globalog zagrijavanja, novo istraživanje spominje potrebu da se posadi bilion novih sadnica širom Zemlje. 

Švicarski znanstvenici kažu da za to imamo dovoljno mjesta. Šest zemalja s najviše prostora za nova stabla su SAD, Rusija, Kanada, Australija, Brazil i Kina, prenosi Phys.

Mlada stabla uklanjaju više ugljika iz zraka. Načnici su izračunali da bi tokom desetljeća novoposađena stabla mogla usisati gotovo 750 milijardi tona ugljendioksida koji zadržava toplinu iz atmosfere. 

Riječ je, kako piše Phys.org, o otprilike onoliko zagađenja ugljika koliko su ljudi ispustili u posljednjih 25 godina.

“To je daleko najjeftinije rješenje klimatskih promjena. I najučinkovitije”, kaže koautor istraživanja Thomas Crowther, ekolog iz švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu.

Thomas Lovejoy sa Univerziteta George Mason, biolog koji nije sudjelovao u projektu, istraživanje je okarakterisao kao dobru vijest.

“Sadnja drveća nije zamjena za odvikavanje svijeta od sagorijevanja nafte, ugljena i plina, što je glavni uzrok globalnog zagrijavanja”, naglasio je Crowther, dodavši da bi sadnja drveća pomogla u suzbijanju gubitka biološke raznolikosti.