Rusko cjepivo protiv korone testirano na samo 76 ljudi

Ustaljene prakse

“Postoje ustaljene prakse i postoje smjernice. Svako cjepivo, ili lijek, u tu svrhu bi, naravno, trebala proći kroz sva različita ispitivanja i testove prije nego što dobije dozvolu za uvođenje u upotrebu”, rekao je portparol WHO Kristijan Lindmajer (Christian Lindmeier). 

Znanstvenici sa Zapada ranije su iznijeli zabrinutost zbog brzine razvoja ruskog cjepiva, sugerirajući da bi istraživači mogli preskočiti neke važne korake pod pritiskom vlasti da što prije isporuče cjepivo Ipak, iz ruskog ministarstva zdravstva kazali su da se njihovo cjepivo sastoji od dva dijela i djeluje na osnovu adenovirusa čovjeka.

“Cjepivo je prošlo sva neophodna testiranja i pokazalo se kao sigurno i efektivno, i to na nekoliko životinjskih vrsta. Nakon toga cjepivo je testirano na dvije grupe dobrovoljaca od po 38 osoba. Bitno je naglasiti da cjepivo ne sadrži dijelove koronavirusa, dok dvostepena aplikacija dozvoljava čovjeku da razvije dugoročni imunitet. Iskustvo iz prethodne upotrebe dvoetapnih vakcina pokazala su da stečeni imunitet traje i do dvije godine”, pojasnili su iz ministarstva zdravstva Rusije.

Politički spin

Dodali su da je Rusija spremna na saradnju s ostalim državama u svijetu po pitanju kreiranja i upotrebe cjepiva.

S druge strane, jedan od najpoznatijih hrvatskih znanstvenika, prof. dr. Ivan Đikić kaže da mu ruska objava kako su napravili cjepivo za koronu zvuči kao politički spin predsjednika Vladimira Putina, koji je vijest i objavio.

Đikić objašnjava da je to plod ruske želje da budu prvi koji će pronaći cjepivo i da je takvo nešto potpuno nepotrebno jer je potencijalno opasno.

Srbija među prvima dobiva cjepivo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da se nada da će Srbija prije kraja godine imati cjepivo protiv koronavirusa, navodeći da su u toku razgovori s „jednom zemljom“ koja već daje cjepivo ljudima. 

On nije želio odgovoriti na pitanje s kojom zemljom će Srbija potpisati protokol o nabavci cjepiva protiv koronavirusa, ali je rekao da će se truditi da Srbija bude među prvih 30 zemalja koje će dobiti cjepivo.

Dnevni Avaz