Ruske analize – evo gdje će početi Treći svjetski rat!

Zamjenik predsjednika Akademije ratnih znanosti i ruske artiljerije, pukovnik Konstantin Sivkov, izdvojio je mjesta gdje bi lokalni sukobi mogli prerasti u Treći svjetski rat. U svom članku objavljenom u časopisu Military-industrial Courier, Sivkov opisuje svoj stav da se vojni sukobi intenziviraju zbog pogoršanja regionalnih tenzija i to od strane zapadnih sila.

“Jedan okidač mogao bi biti pojava kurdske države uz separaciju dijela Iraka i Sirije”, upozorio je stručnjak. Sivkov također ne isključuje da bi unutrašnji problemi velikih zemalja, na primjer Turske, mogli izazvati građanske ratove. Prema njegovim riječima: “Postoji mogućnost agresija SAD, Izraela, zemljama NATO-a i njihovih saveznika monarhija Perzijskog zaljeva protiv Irana”.

“Ovo bi bio rat na lokalnom nivou”, piše Sivkov uz upozorenje da nastavak iranskog nuklearnog i raketnog programa ili početak vojnog sukoba između Teherana i jedne od ključnih zemalja Perzijskog zaljeva, vjerojatno Saudijske Arabije, piše Kurir.rs

“Geopolitička osnova ovih i drugih sukoba bit će protivljenje Saudijskoj Arabiji i SAD s jedne strane, te Kini i Iranu s druge strane, za dominaciju u regiji”, kazao je ovaj ruski analitičar. Konkretno, Sivkov je kao na druga potencijalna žarišta ukazao na rat u Afganistanu gdje bi Kina mogla se umiješati, zatim dijeljenje sfera utjecaja na Arktiku i posvećenost nekih zemalja Južne Amerike oslobađanju od američkog utjecaja.

Prema riječima ovog analitičara, u Aziji glavni izvori srednjoročnih vojnih tenzija leže na Korejskom poluotoku, između Japana i Kine oko spornih otoka, te između Japana i Rusije oko Kurilskih otoka, kao i pitanje Tajvana.

Sivkov je inače poznat po svojim tvrdnjama da je američka vojna snaga inferiorna u odnosu na rusku i po svojim hiperdramatičnim vojnim prijedlozima. Naime, u veljači ove godine je Sivkov predložio gradnju termonuklearne rakete po cijeni od 210 milijardi dolara kako bi se spriječila prijetnja od udara asteroida.

U više navrata je preporučio raspoređivanje oružja za masovno uništenje kako bi se Rusija suprotstavila SAD-u. Osim toga je tvrdio da Rusija mora graditi tako moćne nuklearne bojeve glave da bi mogle pokrenuti katastrofalne geofizičke procese na američkom teritoriju kao što je aktiviranje vulkana Yellowstone.

R.P.