Home > Livno > RUDNIK OPASAN PO ŽIVOT Stanovnici Livna godinama koristili radioaktivni ugalj

RUDNIK OPASAN PO ŽIVOT Stanovnici Livna godinama koristili radioaktivni ugalj

Iako se za radioaktivnost mrkog uglja iz rudnika Tušnica znalo i puno prije nego je objavljena prva studija, nitko nikada na to nije upozorio stanovništvo u Livnu koje se godinama grijalo na taj isti ugalj. Osim toga, dopustilo se da se ovaj ugalj odvozi u Kakanj, ali i u Hrvatsku.

„Svi smo po tri ili više tona tog uglja nosili u kuće i koristili ga za grijanje. Pepeo smo često bacali u vrtove i s njim đubrili njive”, kaže nekoliko mještana Livna za Žurnal koji su svjesni problema i strahuju o dugoročnijim posljedicama po stanovništvo posebno ono koje živi u neposrednoj blizini rudnika.

Stručnjaci su još ranije za Žurnal pojasnili da se gorenjem uglja radijacija povećava u samom pepelu kojeg danas ima ne samo na njivama i baštama Livnjaka, već i u Kaknju i Kaštelima kod pogona bivšeg Jugonila

Mjerenje iz 2019.

Žurnal je već pisao o studiji iz 2010. koja govori o tome da se u rudniku Tušnica nalazi mrki uglja značajne radioaktivnosti i koja dokazuje štetnost radijacije po zdravlje radnika i mjerama koje su se morale poduzimati.

Devet godina kasnije, Zavod za javno zdravstvo FBiH mjerio je doze zračenja na površinskom kopu, a izvještaj koji je u posjedu Žurnala, pokazuje da „postoji značajno povećanje ekspozicije radnika na površinskom kopu” i “ne postoji značajno povećanje ekspozicije stanovništva u blizini površinskog kopa“.

Međutim, sporno je što stanovništvo u selima blizu rudnika i danas koristi ovaj ugalj, a da nisu svjesni opasnosti kojoj izlažu sebe i svoje obitelji. Nažalost, nitko od nadležnih do danas nije uradio istraživanje o radijaciji pepela i njegovom utjecaju na ljude.

Hercegovina.info