Rok od mjesec dana da spale tekstilni otpad

Foto: N.N.

SARAJEVO – Firma “Krom reciklaža” Drvar ima rok od mjesec dana da tekstilni otpad koji je deponiran u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Grahovu deponira na lokaciju Pasijaci i obezbijedi njegovo spaljivanje, rekla je ministrica ekologije i turizma Federacije BiH (FBiH) Edita Đapo.

“Federalna inspekcija je prije sedam dana izdala rješenje firmi ‘Krom reciklaža’ da u roku od mjesec dana mora ukloniti otpad i premjestiti ga na lokaciju Pasijaci, koja je i navedena u dozvoli za upravljanje otpadom”, rekla je Đapo.

Ona je istakla da su od vlasnika firme “Krom reciklaža” Drvar dobili informaciju da su u toku pregovori sa cementarama i termoelektranama gdje bi tekstil mogao biti spaljen, jer je već recikliran.

“Pričekat ćemo mjesec dana da vidimo da li će oni to ispoštovati. Ukoliko to ne učine, mi ćemo to uraditi za njih i ispostaviti im račun”, rekla je Đapo.

Ona je navela da Ministarstvo čeka i dozvolu od resornog ministarstva iz Italije za povrat tekstilnog otpada u tu zemlju.

“U rješenju Federalne inspekcije, koje je za nas mjerodavno, piše ili da se vrati otpad u Italiju ili da se ukloni na ekološki prihvatljiv način. Vlasnik firme ‘Krom reciklaža’ Drvar je ocijenio da je isplativije da se otpad spali ovdje u BiH, ali vidjet ćemo što će biti”, poručila je Đapo.

Podduzeće “Krom reciklaža” iz Drvara uvezlo je početkom srpnja u BiH ukupno 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16.125 KM.

Danas je održana sjednica Skupštine Livanjskog kantona na kojoj  se razmatrala Informacija o nelegalno dovezenom i uskladištenom otpadu u Drvaru i Bosanskom Grahovu.

Kako nam je potvrđeno, nisu usvojeni zaključci koje su tražile ove općine, a koje, između ostalog, žele da se otpad hitno premjesti. 

Srpski poslanici i ministri u Livanjskom kantonu neće sudjelovati u radu kantonalnih institucija sve dok otpad iz Italije ne bude odvezen iz Drvara, rekla je potpredsjednica kantonalne Skupštine Dragana Damjanović, s obzirom na to da ovaj parlament danas nisu usvojili zaključke poslanika SNSD-a o nelegalno dovezenom i uskladištenom otpadu u općinama Drvar i Bosansko Grahovo.

Damjanovićeva je pojasnila da je bit zaključaka bila da se napravi rješenje kantonalne inspekcije kojim je naloženo otklanjanje otpada, da se preispita rješenje za upravljane otpadom izdano od kantonalnog ministarstva, koje prati niz neregularnosti, kao i da se zabrani uvoz otpada u Livanjski kanton.

“Između čiste životne sredine i talijanske mafije, nažalost, izabrali su ovo drugo”, rekla je Damjanovićeva i poručila da će srpski predstavnici u Skupštini Livanjskog kantona nastaviti borbu, bez obzira na današnju situaciju.

Ona je ocijenila da je BiH postala zemlja u kojoj je, nažalost, pravo na život postalo luksuz. 

Nezavisne.com