Home > Magazin > Rimac Nevera u popularnom serijalu Ultimate Supercar

Rimac Nevera u popularnom serijalu Ultimate Supercar

National Geographic, jedan od najgledanijih televizijskih kanala na svijetu koji dopire do više od 400 milijuna kućanstava u 172 zemlje, napravio je prilog o Rimac Automobilima u sklopu popularnog serijala „Vrhunski superauto“ (Ultimate Supercar).

Riječ je o emisiji koja gledateljima otkriva tajne super sportskih automobila te im omogućuje da od samih proizvođača saznaju kako nastaju najmoćnije jurilice današnjice.

U drugoj sezoni obuhvaćeni su auti poput McLaren Arture, Honde NSX te Lotus Evije, a druga epizoda u serijalu posvećena je upravo Rimac Automobilima te nastanku Rimac Nevere, električnog hiper automobila za koje je National Geographic istaknuo da može promijeniti budućnost auto-moto industrije.

U emisiji je predstavljen sami početak kompanije, odnosno trenutak kada je CEO i osnivač Mate Rimac, tada nepoznati mladić iz Hrvatske, dobio ideju da stvori električni sportski automobil.

Kako su naveli naratori iz National Geographica, stvaranje globalnih kompanija iz garaže je poprilično normalna pojava za Silicijsku dolinu, ali ne i za malenu zemlju poput Hrvatske.

Kada sam tek osnovao tvrtku bio sam samo mladić u dvadesetima koji je u garaži i bez ikakvog iskustva u auto industriji, odlučio iskoristiti potencijal električne energije i stvoriti moćan auto. Razina na kojoj smo danas i silan know how koji smo stekli pravo su čudo. Iako, imam osjećaj da smo tek sada napravili temelje da krenemo stvarati nešto veliko, kazao je Rimac u emisiji.

Ostanak u Hrvatskoj i razvoj Nevere

Reportaža prati put kompanije, od Rimčevih dana utrkivanja pa do razvoja Concept_One modela, te donosi nikad izrečene detalje o prvim godinama poslovanja.

U emisiji je Mate Rimac također otkrio da je još 2011. godine jedan od investitora uvjetovao da se, u zamjenu za ulaganje, proizvodnja preseli na Bliski istok, no on je htio ostati u Hrvatskoj kako bi dokazao da je i u jednoj maloj zemlji moguće stvoriti uspješan posao u auto industriji.

U serijalu „Vrhunski superauto“ također je detaljno objašnjen proces izrade Rimac Nevere u pogonima u Svetoj Nedjelji i na Jankomiru.

Svaki se dio, naime, proizvodi i ugrađuje ručno.

Adriano Mudri, direktor dizajna za Neveru, istaknuo je u emisiji kako nisu morali samo dizajnirati automobil, nego i njegove komponente, tako da su prilikom proizvodnje počeli s praznim papirom.

Kada smo tek počeli svi su govorili da je nemoguće i da ne možemo to ostvariti. Prvi nacrti za Neveru bili su jednostavni, no radili smo na tone skica i crteža i došli do jedinstvenih proporcija s kojima smo stvorili savršenu aerodinamiku i raspodjelu težinu automobila, kazao je Mudri i dodao da je Nevera također jedinstvena jer se kabina nalazi na sredini, dok je kod drugih hiper automobila u pravilu smještena više prema prednjem dijelu.

Nova stranica u eri električnih automobila

Za to je ponajviše zaslužan pogonski sustav i posebno dizajniran oblik baterije koja je toliko snažna da u sebi sadrži 120 kWh, što je dovoljno električne energije za dnevne potrebe čak četiri prosječna kućanstva u SAD-u, istaknuto je u serijalu.

U emisiji je istaknut i povijesni trenutak kada je Rimac Grupa preuzela Bugatti, čuvenu kompaniju poznatu po superluksuznim jurilicama. Nagrađivani novinar Jason Cammisa kazao je kako je to bilo najveće iznenađenje u auto-moto industriji u posljednjih 20 godina, ali i da je preuzimanje označilo novu stranicu u eri električnih automobila.

Honda, Ferrari, Lamborghini, Lotus, svi su oni počeli od jednog čovjeka koji je htio promijeniti industriju i pobijediti ostale. Sve ih je vodila jedna osoba s vizijom, baš kao što je i Mate Rimac imao viziju transformirati svijet super automobila u električni. I u tome je uspio, naveo je Cammisa u emisiji „Vrhunski superauto“.

Epizoda o Rimac Automobilima emitirana je sredinom rujna u Hrvatskoj, a potom i u drugim zemljama na National Geographic kanalu, te se i dalje reprizira. Isječak iz priloga moguće je pogledati na YouTube kanalu National Geographic UK-a.

Jabuka.tv