Home > Magazin > Rimac Energy na SEF 2024: Želimo promijeniti percepciju i implementirati najnaprednije baterije na svijetu

Rimac Energy na SEF 2024: Želimo promijeniti percepciju i implementirati najnaprednije baterije na svijetu

Na ovogodišnjem Sarajevskom energetskom forumu, koji uskoro počinje, zlatni sponzor je i jedna od vodećih globalnih kompanija za električne automobile i elektromobilnost, proizvodnje baterija i skladištenja energije, a čiji je osnivač Mate Rimac.

Jedna od panelista na vodećem, regionalnom energetskom skupu, za koji prijavu možete izvršiti na stranici sef.ba , biti će Karla Janeš Mesarić, Business Development Manager u kompaniji Rimac Energy.

Ona će, između ostaloga, učestvovati na panelu ”Važnost i trendovi proizvodnje i korištenja baterija i baze skladištenja električne energije za jačanje elektroenergetskog sistema i ubrzan razvoj sektora obnovljivih izvora energije”.

Janeš Mesarić govorila je detaljnije o forumu, potencijalima Bosne i Hercegovine i regije, planovima kompanije Rimac i mogućnostima saradnje.

Kako je došlo do saradnje između Rimac Energyja i SEF-a i koliko je važno što se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održava ovako značajan forum?

Smatramo da je važno izgraditi regionalne odnose i dijeliti znanje te iskustvo kojima raspolažemo. S obzirom na povoljan položaj Bosne i Hercegovine i obilje prirodnih resursa, zemlja posjeduje izuzetno visok potencijal da premaši zapadne zemlje u području energetske tranzicije te postane vodeća u proizvodnji i izvozu zelene energije. Dok su baterije već postale sastavni dio elektroenergetske mreže na zapadu Europe, na Balkanu, gdje dizajniramo i proizvodimo naše proizvode, baterije se još uvijek doživljavaju kao nešto apstraktno. Naša želja je promijeniti tu percepciju i implementirati najnaprednije baterije na svijetu kako bismo podržali elektroenergetski sustav, stoga smo s radošću prihvatili poziv da se pridružimo SEF-u. Naš krajnji cilj je da budemo predvodnici u stvaranju zelene energetske tranzicije na Balkanu.

Koliko su tržište i odgovorni u Hrvatskoj prepoznali važnost unapređenja tehnologija proizvodnje i skladištenja energije iz obnovljivih izvora, gdje je Rimac Energy istinski lider?

Bosna i Hercegovina, kao i Hrvatska, geografski su dobro pozicionirane za korištenje obnovljivih izvora energije. Električni i energetski sustav cijele Europe trenutno ima i u budućnosti će imati poteškoća u integraciji obnovljive energije. Da bismo riješili taj problem, pristupili smo razvoju naše baterije. Naš moto je: “Ili budi najbolji ili nemoj ni pokušavati.” Mogli smo prihvatiti industrijski standard i jednostavno proizvoditi jedinice koje bi zadovoljile potražnju. Međutim, umjesto toga, odlučili smo razviti potpuno novi proizvod kako bismo kupcu pružili neviđeni broj pogodnosti. Naš proizvod, SineStack, obiluje novom tehnologijom koja omogućava veću energetsku učinkovitost i u isto vrijeme zauzima manje prostora, proizvodi manje buke tijekom rada, ima veći broj ciklusa, a tu je i naš jedinstveni softver koji nam pruža uvid u trenutačno stanje baterije, omogućujući time duži vijek baterije

Osim skladištenja, važan i izazovan dio sistema je i isporuka energije. Rimac Energy je razvio najsavremeniji baterijski sustav za skladištenje energije (BESS) – SineStack. Kako on funkcioniše?

Kao i druge baterije, SineStack pohranjuje energiju i vraća je u mrežu kad je potrebno. Glavna razlika našeg sustava leži u tome što to postiže znatno učinkovitije i zauzima manje prostora. Ovo postižemo putem iznimne integracije invertera, baterije, klima jedinice i sustava za gašenje požara u jednom kućištu, koje zauzima otprilike tri m2 i ima kapacitet od približno 830 kWh.

Koliko je, po vama, važna suradnja i obveza instaliranja značajnih kapaciteta za pohranu energije diljem Evrope, pridonoseći održivijem energetskom krajoliku? Kako se privreda i mladi stručnjaci iz BiH i regije mogu povezati i zajednički raditi sa Rimac Energy?

Samo zajedno možemo napredovati i potrebni su nam svi iz ovog lanca (proizvođači, developer, investitori, vlade) da bismo zbilja dekarbonizirali Europu, a na kraju krajeva, i svijet, jer zrak ne poznaje granice. Često se naši gradovi nalaze na listi najzagađenijih, što nas dodatno motivira. U stvaranju zelene energetske revolucije na Balkanu, želimo biti ispred Zapada i postati predvodnici u stvaranju čistog okoliša i zraka koji će omogućiti bolji i zdraviji život za sve. Tranzicija prema elektrifikaciji već je započela, i na nama je da djelujemo i prilagodimo se čim prije. Mladi stručnjaci uvijek su dobrodošli da nam pošalju svoje životopise. Čak i ako ne dođu raditi s nama, trebali bi nastaviti razvijati svoje vještine, raditi na razvoju projekata kod kuće, biti ambiciozni i hrabri, te ubrzati zelenu tranziciju u svojoj domovini.

Zajednički pomak prema proizvodnji energije iz čistih obnovljivih izvora i rješenja za pohranu važan je za zajednicu, kompanije, ali i planetu. Šta je potrebno odraditi da bi se dodatno promovisao ovakav pristup?

Nužno je ubrzati i olakšati procese dobivanja dozvola za izgradnju elektrana i skladišta za obnovljive izvore energije. Također, proces povezivanja na mrežu treba biti pojednostavljen i dogovoren s operatorima elektroenergetskog sustava. Ovaj proces treba ubrzati koliko je god moguće, fokusirajući se prvo na kritične dijelove mreže. Na primjer, projekti obnovljivih izvora energije često su odgođeni zbog nedovoljnog kapaciteta mreže, a taj problem može se lako riješiti instalacijom baterija.

Također je vrlo važno jasno definirati vrste usluga koje će baterije smjeti pružati, te odgovarajuću naknadu za iste, jer to izravno utječe na poslovni model s kojim sve počinje. Bez jasnog modela isplativosti takvih projekata, privatni sektor neće ulagati. Ako privatni sektor ne ulaže, nećemo postići ciljeve koji su ključni za ubrzanje dekarbonizacije.