Rezultati ankete: “Što misli HBŽ, povratak u školske klupe ili online nastava”

S obzirom na velike dileme i pitanja učenika, roditelja i prosvjetnih djelatnika, odlučili smo napraviti anketu o tome što misle stanovnici HBŽ-a.

Broj uzoraka nije velik i stoga ne može reprezentativno predstavljati mišljenja svih stanovnika HBŽ-a, ali ipak, bilo je zanimljivo vidjeti kako dišu naši čitatelji.

Anketa je napravljena prije tjedan dana, a u njoj su sudjelovale sveukupno 334 osobe. Prema rezultatima, sa 216 (64.67%) glasova HBŽ stanovništvo želi povratak u školske klupe, njih 112 (33.53%) je za nastavak s online nastavom, a 6 (1.80%) osoba bilo je neodlučno izjasnivši se sa “Ne znam”.

Što kaže struka? Pitali smo 3 prosvjetne djelatnice s područja HBŽ-a o tome što misle o online nastavi, kakvo je njihovo iskustvo i kako su učenici prihvatili takav oblik nastave?

“S obzirom na to koliko nam se nenadano dogodila online nastava, brzo sam se uhodala u novi način rada. Puno više sam radila i provodila sam jako puno vremena na laptopu i mobitelu kako bih stigla napraviti i poslati materijale, ispraviti zadaće, odgovoriti svim učenicima na mailove. Željela bih da se vratimo u učionice prvenstveno zbog učenika jer smatram su nastavom od kuće bili previše opterećeni i oni i njihovi roditelji.”

“S obzirom da smo imali premalo vremena za organiziranje online nastave, odlično su se snašla i djeca i ja. Radili smo preko online učionice, a materijale smo koristili sa digitalne SUM platforme. Svaki početak je težak, ali djeca su brzo savladala sve opcije. Svjesni smo činjenice da živu nastavu u učionici ne može ništa zamijeniti, a koliko je online nastava bila produktivna i objektivna znat ćemo po povratku u učionice kada vidimo tko je i na koji način radio i učio ili je samo izvršavao dane obveze koristeći se materijalima za rad. Nadam se da ćemo u rujnu u školske klupe jer i djeca priželjkuju takvu školu.”

“Uz puno nepoznanica trebalo je puno vremena da se uskladimo i priviknemo na takav vid nastave. Školsku godinu smo uspješno priveli kraju, ali svi moramo biti svjesni da online nastava ne prikazuju realnost u učenju. Mislim da je takav vid nastave veliko opterećenje za djecu, roditelje i učitelje. Online nastava iziskuje puno vremena provedenog za računalom. Prema iskustvu, 90% nastave svodi se na prepisivanje plana ploče i domaćih uradaka. Definitivno sam za povratak u školske klupe jer na taj način naši učenici mogu dobiti kvalitetnije znanje.

Ovako misli provjeta, a što kažu naši čitatelji? Ovo su neki od komentara koje smo dobili, a njihova većina je za povratak u školu.

Glasovi su subjektivna mišljenja čitatelja i nisu nametnuta od strane portala Livnovina.

Iako svi iščekujemo normaliziranu situaciju, ipak ćemo morati pričekati odluku nadležnih institucija.

M.K./Livnovine