Recept za najukusniji ajvar koji uvijek uspijeva

S obzirom na to da se oko sastojaka i domaćeg recepta za ajvar vode brojne polemike, donosimo recept za makedonski ajvar koji se tradicionalno priprema po istom receptu već desetljećima, piše zadovoljna.hr.

Sastojci za ajvar:
– 10 kg crvene paprike
– 3 velika plava patlidžana
– 5 dl ulja
– sol po želji
– 1 velika žlica šećera

Postupak:
1. Papriku ispecite u pećnici te je odmah nakon pečenja stavljajte u plastične vrećice na nekoliko minuta kako bi omekšala, što će olakšati guljenje kore. Kad se malo ohladi, svaku papriku ogulite i očistite od sjemenki, a potom ih složite u veliko cjedilo ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscijedile (potrebna su najmanje tri sata za cijeđenje)

2. Patlidžane pecite u pećnici, potom ih na jednak način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite te ostavite da se cijede.

3. Ocijeđene papriku i patlidžan sameljite na ručnom aparatu za mljevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

4. Tijekom kuhanja smjesu je potrebno neprestano miješati, a ulje dolijevajte postupno, po 1 dl svakih 20 minuta. Miješajte neprestano jer ulje ne smije izbiti na površinu. Najlakše je provjeriti je li ajvar gotov prelaskom drvenom žlicom po dnu lonca, nakon toga se treba stvoriti put od žlice, tj. vidjeti dno lonca.

 

Sol i šećer dodajte pri samom kraju, tj. posljednjih 20 minuta kuhanja.

5. U međuvremenu dok se ajvar kuha, potrebno je pripremiti staklenke. Čiste staklenke zagrijte u pećnici na 50 stupnjeva i u njih stavljajte ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene staklenke ulijte malo ulja, zatvorite ih poklopcem te pospremite u kutiju i prekrijte stolnjakom i dekom.

Ostavite ih prekrivene da se postupno hlade 24 sata, a potom ih ostavite na hladno i mračno mjesto.