Razlike u plaćama zdravstvenih radnika u BiH su ogromne

Zdravstveni radnici u Bosni i Hercegovini na prvoj su crti borbe protiv novog soja koronavirusa. U cijeloj državi nesebično rade isti posao i daju sve od sebe, ali njihova primanja nisu ista.

Radnici zaposleni u zdravstvu na području Hercegovačko-neretvanske županije, kako ističu, već godinu i pol čekaju potpisivanje kolektivnog ugovora, te navode da su diskriminirani. Žele da se njihov status izjednači sa statusom istih radnika u drugim županijama.

Novinari Faktora pitali su granske sindikate kolike su razlike u primanjima zdravstvenih radnika.

Odgovorili su da su u nekim županijama plaće liječnika i medicinskog osoblja niže i do 300 KM u odnosu na druge.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH, kazao je za Faktor da je razlika u osnovnoj plaći medicinskih sestara u Federaciji BiH od 200 KM do 250 KM.

– U HNŽ-u su niske plaće, daleko ispod prosjeka FBiH. Neto plaća medicinske sestre u HNŽ-u iznosi oko 790 KM. U Županiji Sarajevo to je oko 1.030 KM. U USŽ-u je nešto manja satnica – dodao je Latifović.

Podsjećanja radi, prosječna plaća u FBiH, prema posljednjem podatku Zavoda za statistiku FBiH, iznosi 993 KM.

Latifović je istaknuo da su radnici zaposleni u zdravstvu u HNŽ-u diskriminirani, te problem vidi u tome što je i granski Sindikat doktora medicine i stomatologije u FBiH uspio podići koeficijent liječnika čija je, kaže Latifović, osnovna plaća oko 2.000 KM.

– Sebi su podigli množiteljski faktor, a ostali radnici u zdravstvu se pate – dodao je Latifović.

Naglasio je da radnici u zdravstvu na prostoru cijele FBiH moraju biti jednaki po koeficijentu za plaće. Satnica, dodao je, ovisi o financijskoj moći županije.

Kada je u pitanju Republika Srpska, Nikola Crnčević, zamjenik predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a, nedavno je izjavio da prosječna plaća medicinske sestre iznosi 900 KM.

Rifat Rijad Zajid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije u FBiH, rekao je da su, kada je riječ o liječnicima, primanja prilično ujednačena na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

Ipak, izuzetak su Bosansko-podrinjska i Posavska županija, gdje liječnika ima plaću za oko 300 KM nižu nego u ostalih osam županija.

– Osnovna plaća liječnika je od 1.500 KM do 1.800 KM. Dakle, u BPŽ-u i Orašju je za nekih 25 posto niža nego u ostatku FBiH – dodao je Zajid.

Komentirao je kritiku koja dolazi iz drugog granskog sindikata, utvrdivši da su se, zahvaljujući sindikatu na čijem je čelu, ostali zdravstveni radnici “nakačili na tu lokomotivu i podigli svoje plaće”.